torstai 29. toukokuuta 2014

Toinen kerros puolessa välissä


Runkourakoisijamme Otepest on tällä viikolla latonut toisen kerroksen ensimmäisen puolikkaan harkkoja. Runkoa nostetaan aina puoli kerrosta kerrallaan, jonka jälkeen seinä valetaan, etteivät harkot ala lohkeilemaan. Puolikas kerros on muutamassa päivässä ladottu. Hitainta on ensimmäisen harkkokerroksen asentaminen, koska se tulee kiilata tarkasti suoraksi.

Sähkäri kävi keskiviikkona tekemässä valettaviin seiniin tulevat varaukset. Perjantaina on tarkoitus valaa. Myös etuterassi on jo muotitettu ja raudoitettu valua varten. Tällä ilmalla ei seiniä paljon tarvitse kastella valun yhteydessä!


Harkot odottavat ladontaa

Puoli kerrosta ladottu

tiistai 27. toukokuuta 2014

Kurkistus ykköskerroksen sisätiloihin

Ontelolaattojen asennukset jälkeen alakerran tilat alkavat hahmottua. Suurin osa seinistä on kantavia ja siten jo paikoillaan. Näiden lisäksi tulee toki muutama kevyt väliseinäkin.

Portaat näkyvät ulko-ovelta suoraan katsottuna (vasen reuna). 
Osittain portaiden alle muotoutuu wc (oikea reuna). Taakse jää sauna.

Olohuone ulko-ovelta katsottuna. Terassin ovi kuvan keskellä.
Eteisen ja olohuoneen välille tulee väliseinä.

Olohuone keittiön suunnasta

Ruokailutila

Ulko-ovi ja käynti kodinhoitohuoneeseen

Tähän tilaan muotoutuvat kodinhoitohuone, pukuhuone ja perimmäksi pesuhuone

Keittiö ruokailutilasta
Keittiö ruokailutilasta - sitten joskus!





torstai 22. toukokuuta 2014

Ontelolaatat asennettu


Välipohjan ontelolaatat asennettiin aurinkoisessa hellesäässä 20.5. 


Urakoitsijan mukaan onteloiden kanssa menee harvoin kaikki täysin nappiin, vaan jotain pientä tai isompaa on tullut eteen onteloista, lastauksesta, kuljetuksesta, tontista, nosturista tai mistä ikinä johtuen. Puhelimeni soi seitsemän pintaan tiistaiaamuna, mikä ei yleensä ikinä ole hyvä juttu. Ei tälläkään kertaa. Ontelolaattojen kuljetusautosta oli osa rikki ja se jouduttiin vaihtamaan ennen toimitusta, mikä viivästytti aloitusta. Onneksi vain tunnilla, joten merkittäviä ongelmia siitä ei koitunut. Pienellä selvittiin.

Muuten kaikki meni oikein hyvin! Ontelot olivat oikean mittaisia ja niitä oli oikea määrä. Aukotkin vaikuttaisivat olevan oikeilla kohdilla. Otepest asensi laatat tottuneen ammattitaitoisesti. Kaksi miestä ohjaamassa ja asentamassa laattoja paikoilleen ja yksi mies auttamassa laattojen kiinnityksessä ontelolaattakuskia. Laattojen sijainnit tarkastettiin piirustuksista. Laattoja ei oltu täysin lastattu sijoitusjärjestyksessä, vaan muutama jouduttiin nostamaan sivuun odottamaan vuoroaan.



Nostot hoiti Ojala Cranesin 55-tonninen nosturi. Koko porukka oli osaavaa ja ammatitaitoista ja hommaan meni aikaa alle 1,5h. Tunnit voisi vähintäänkin triplata, jos asennusta olisi itse lähtenyt yrittämään. Puhumattakaan siitä, kuinka virheellinen lopputulos olisi voinut olla. 

Iso nosturi, pieni tontti

Nosturilla ja ontelolaattarekalla oli tontilla hieman ahtaat oltavat. Ontelokuski jopa sanoi, ettei kaikki heidän firmassa halua tulla meidän osoitteeseen. Olihan tuossa tielläkin ainakin puoli metriä ylimääräistä!;) Haastavaa lähinnä on käännös kadulta tonttitiellemme, jossa saa olla ison auton kanssa tarkkana. Onneksi kadulla ei ole viikolla ollut juurikaan autoja parkissa, joten tilaa on ollut paljon runsaammin.




keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Ensimmäinen kerros täydessä korkeudessa

Etupihalta katsottuna. Etualalla autotallin ovi, keskellä pääovi.

Talomme ensimmäisen kerroksen runko on valmis. Talo alkaa hahmottua koko ajan enemmän ja on hieno seurata, miten suunnitelmat vihdoin alkavat konkretisoitua.

Autotallin osalta runko on kokonaan valmis, sillä autotalli jää hieman matalammaksi ja harkkojen päälle tulee kattotuolit.

Ruokailutilan ikkunat. Harkkoja on kasteltu ennen valua.

Sähkömies kävi tekemässä sähkövaraukset myös kerroksen yläosan osalta ennen valua. Johdoille jätettiin varausputket betonivalun sisään.

Varaston ovi oikealla, autotallin ikkunat vasemmalla.

sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Patolevyt ja ulkotäytöt

Patolevyt asennettu

Maanrakentaja tuli tekemään ulkotäytöt heti toukokuun alussa. Runkourakoitsija asensi patolevyt aiemmalla viikolla. Ainoastaan autotallin osalta patolevyn lista lisätään myöhemmin, kun ensimmäinen harkkovalu on tehty. Autotalli tulee matalammalle kuin asuinrakennus, jolloin patolevy tulee kiinni ontelolaatan yläpuolella olevaan harkkoon, jota ei oltu valettu vielä ennen ulkotäyttöä.


Ennen täyttöjä

Täyttöjen jälkeen. Etukulma jätettiin viemäreitä varten vielä auki.

Ulkotäyttöjen jälkeen tontti tuntuu merkittävästi suuremmalta kuin aiemmin. Etupihallakin pitäisi olla riittävästi tilaa, jotta kokenemattomampikin autonkääntäjä, kuten allekirjoittanut, pääsee omin voimin pihasta pois.


Talon takaa ennen täyttöjä


Täyttöjen jälkeen talon takanakin mahtuu hyvin kävelemään.

Talon vierelle jätettiin kuopat tuulettuvan alapohjan tuuletusputkia varten. Ne asennetaan vasta valujen jälkeen, ettei niihin tipu betonia.



keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Runko nousee

Runkourakoitsijamme Otepest on ahkeroinut talomme rungon kanssa. Tätä kirjoittaessa ensimmäinen kerros on jo täydessä korkeudessa, mutta ensin hieman kuvia aiemmilta viikoilta:

Sisääntulokuisti

Etupihan suunnasta. Etualalla autotalli

Takaterassi. Olohuoneen ja ruokailutilan ikkunat alkavat hahmottua

Autotallia. Taka-alalla tekninen tila ja varasto.

Ruokailutila

Olohuonetta ja käynti terassille

Kaikki harkkoseinät radoitetaan sekä pysty- että vaakaraudoituksin. Raudat kulkevat pystyyn valuonteloissa ja vaakaan harkoissa olevissa lovissa.

Kantavan väliseinän raudoitusta


Kuvissa vilahtelevat vanerit on laitettu suojaamaan aukkoja tai lohjenneita kiviä, ettei betoni valu niistä ulos. Harkkojen väliin, eristeen kohdalle laitetaan uretaania, jotta saadaan mahdollisimman tiivis rakenne.

Seinän alarajassa oleva musta "lärpäke" on ilma- ja radontiivistysprofiili, joka tulee lähelle lopullista lattiapintaa. Ontelon päälle tulee siis vielä 2x100mm SPU, raudoitusverkko, lattialämmitysputket sekä lattiavalu.

maanantai 12. toukokuuta 2014

Työmaakoppi ja työmaa-wc

Meidän vastuulla oli järjestää urakoitsijalle sosiaali- ja varastotila sekä hankkia tontille wc. Työmaakoppeja on jonkin verran myynnissä netissä ja raksakimpan FB-ryhmässä. Hintahaitari on aina hae pois hinnasta useisiin tuhansiin euroihin. 


Työmaakoppi keväällä naapurin pihalla

Me päädyimme ostamaan työmaakopin naapurilta, joka oli itse käyttänyt sitä rakennusaikanaan ja oli sittemmin vain jäänyt tontille. Työmaakoppi on vanha sähkölaitoksen koppi, jossa on ovet 3 seinällä. Todella jämäkkä ja sisälle saa vedettyä sähköt. Kokoakin on 3mx2,6m. Pohjaa kopissa ei ole, joten mieheni askarteli sellaisen laudasta ja vesivanerilevyistä. Kopin nosto tuotti hieman haasteita, koska matkaa tieltä oli jonkin verran ja kopilla painoa. Käytimme nostossa A.Nordströmin nosturia. Koppi nostettiin sivukujalta pihojen yli.







Samalla kertaa nostettiin myös harkkolavat anturoiden keskelle ja järjesteltiin tonttia, jotta siellä mahtuvat tarvittavat koneet ja miehet työskentelemään.




Työmaa-wc:n tilasimme Ykkösvessoilta ja toimituksen saimme juuri halutulle ajankohdalle.



sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Pari sanaa muutosta

Muutto on ohi ja onneksi onkin. Sutjakasti ei kyllä mennyt kuin Niemen osuus, jossa miehet kantoivat tavarat vanhasta uuteen 3,5 tunnin aikana, josta yli puoli tuntia meni matkaan. Kaikki ehjänä perille saakka!




Tarjouksen hyväksymisestä meillä oli reilu 3 viikkoa aikaa etsiä asunto ja pakata omaisuus mukaan. Ensin tuli kuopukselle korvatulehdus, sitten esikoiselle. Taisi välissä olla yksi oksennustautikin. Kuopus ei unillaan varsinaisesti tukenut äidin jaksamista pakkaamisessa. Appikset olivat korvaamaton apu sekä lastenhoidon apuna että uuden asunnon siistimisessä ennen muuttoa. 

Isäni kävi hakemassa peräkärryllisen banaanilaatikoissa olevia tavaroita odottamaan valmistuvaa taloa. Veikkaan, että tulevan puolen vuoden aikana emme harrasta tennistä, rullaluistelua, neulomista, palapelejä tai lautailua. Emme myöskään käytä pöytäliinoja tai isoa osaa petivaatevarastosta. Emme juo viinilaseista emmekä tarjoile ruokaa kymmenestä eri tarjoiluastiasta. Kahvikupit meiltä sentään löytyy. 

Kun muuttaa kaksikerroksisesta asunnosta toiseen kaksikerroksiseen ja pakkaa ja purkaa univeloissa, portaita saa ravata melkoisen määrän. Joka tavaraa varten muutamaan kertaan. Muuton jälkeen kaikki on hukassa. Ihan kaikki. Sitten, kun ne ovat löytäneet paikoilleen, pitää muistaa, missä niiden paikka olikaan. Matot odottaa edelleen pihalla tamppausta.

Ensimmäisen viikon aikana uudessa asunnossa ei toiminut pesukone eikä tiskikone. Pesukone sentään saatiin toimimaan viikolla 2, kun huoltomies tuli avaamaan talon rakenteissa olevan, tukkeutuneen poistoputken. Tiskikoneen korjaajakin pääsi paikalle viikon 2 päätteeksi ja onneksi kyse oli vain uuden koneen huolimattomasta asennuksesta. Ai että tiskaaminen muuton ja raksan keskellä on ollut mukavaa! Muuttoa ei myöskään ole helpottanut se, että automme takakontti on rikki.  Huoltoajan saamiseen meni yli kaksi viikkoa ja seuraavaksi odoteltiin varaosia ja nyt odotellaan seuraavaa huoltoaikaa. Eipä tarvitse tällä välin liikkua perheellä yhtään kauemmaksi, kun vaunut ja tavarat ei mahdu mukaan. 

Jospa tämän huonon onnen sarjan jälkeen tulisi taas vuorostaan kuorma hyvää onnea?


torstai 8. toukokuuta 2014

Perustukset valmiit

Muuttokiireiden keskellä on raksalla tapahtunut paljon. Jaan näitä useampaan postaukseen, kun kuviakin on napsittu ahkerasti.

Talomme perustukset valmistuivat 29.4. kun onteloiden juotosvalu valmistui. Noin kaksi viikkoa runkopystytyksen aloittamisesta, vaikka välissä oli pääsiäisen pyhäpäivät.

Harkkokuorma saapui tontille juuri ennen pääsiäistä 17.4.


Sisäpuoliset eristeet asennettiin 22.4.


Sokkeli nousi 22.4-24.4.


Sisätäyttö tehtiin 23.4. Sepelit tulevat Satusepeliltä hihna-autolla.


Ruskon betoni tuli valamaan sokkelia 25.4. Betonia meni yhteensä 7,5m3.






Ontelolaatat asennettiin 28.4. Asennuksessa meni kolme tuntia. 



Onteloiden juotosvalu tehtiin 29.4. ja kivet seiniä varten nostettiin onteloiden päälle odottamaan ladontaa.