sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Maanrakentajaa valitsemassa

Laitoimme urakoitsijoille tarjouspyynnön maanrakennuksesta suunnilleen tämän sisältöisenä:

Maanrakennusurakka sisältää:
  1. Pintamaiden poiston talon ja ajotien osalta ja tarvittavan maisemoinnin. Maat pyritään sijoittamaan ensisijaisesti tontille.
  2. Kantojen poiston ja poiskuljetuksen (1 kuorma kantoja ja pintamaita)
  3. Perustuksiin liittyvät kaivuutyöt
  4. Salaojaputkistojen ja sadevesijärjestelmän asennuksen
  5. Vesi- ja viemäriputket ja niiden asennus tarvikkeineen sekä niihin liittyvät kaivuutyöt, myös vesi- ja viemäriliitoksiin liittyvät kaivuutyöt.
  6. Putket sähkö- ja IT-johdoille ja niihin liittyvät kaivuutyöt.
  7. Täytöt sekä talon että tien osalta
Urakan valmistuttua tontilla on anturoiden alapinnan korossa oleva sepelipeti, pohjan tasaisuus +/- 2 cm, ja valmius paalutuksen aloittamiselle.

Saimmeko yhtään vertailukelpoista tarjousta? Emme. Niinpä aikaa on kulunut mukavasti tämän excel-taulukon parissa:



Urakoitsijat olivat hyvin erityyppisiä, mikä osaltaan selittää erilaisia tarjouksia. Osa oli isompia yrityksiä, jotka hoitavat itse tai alihankintana kaivuu- asennus- ja maanajotöitä. Osa taas oli pienempiä kaivinkoneyrittäjiä, jotka asentavat putkistoja itse. Urakoitsijatyypillä ei sinänsä ole meille väliä (olettaen, että urakan kesto on sama), koska kaivuriyrittäjiltä löytyy verkostoja, joiden kautta täydentäviä materiaaleja ja töitä on mahdollista saada. Ja alihankintana suoritettu urakka ei välttämättä ole asiakkaalle se laadukkain.

Erilaisia tarjouksia selittää myös se, että maanrakennusurakkaan kuului myös tonttitiemme, joka on osa tonttiamme (ei rasitetie). Osa oli jättänyt tieosan (ja KVV-asennukset ja sorat) kokonaan pois, osa oli sisällyttänyt sekä työmaa-aikaisen että lopullisen tien ja osa pelkän lopullisen tien. Saimme tarkentavat rakennepiirrokset tiestä ja se voidaan onneksi tehdä heti alkuun, mikä helpottaa huomattavasti veden ja sähkön saamista runkopystytysvaiheeseen.

Osa tarjouksista sisälsi kaikki tarvittavat murskeet ja täytöt, osa vain esim. sorapatjan. Osa sisälsi kaikki tarvittavat putket ja kaivot, joissain oli vain osa näistä. Osa oli sisällyttänyt myös eristeet, patolevyt ja tuuletusputket, jotka vastaavammekin mukaan on hyvä sisällyttää urakkaan. Liitostyöt oli myös muutamaan tarjoukseen sisällytetty, vaikka näitä harvoin tarjotaan urakan yhteydessä. Tämä johtuu siitä, että liitoksen tekemisessä voi mennä parhaimmillaan 2 päivää tai pahimmillaan viikkokausia, kuten Talo Rautiolla. Täytyy vaan toivoa, että putket löytyvät sieltä, mihin ne on liitoskohtalausunnossa merkitty, eivätkä risteä pahasti.

Yksi iso haaste maanrakennuksessa erityisesti Helsingissä on maan poisajo. Espoo ja Vantaa ovat kieltäytyneet vastaanottamasta Helsingin maita ja Helsinkiin ei mahdu. Urakoitsijoista riippuen maita oltiin kuskaamassa Porvooseen, Nurmijärvelle tai Mäntsälään. Kallista hommaa. Keväällä kostealle savimaalle ei ole yksityisiäkään vastaanottajia rivissä (vielä ehtii tarjoutua, kuskaamme pihaan asti hki-espoo-vantaa!;) ). 

Pois vietävän maan määrän arvioiminen on vaikeaa. Tonttia nostetaan puolisen metriä, joten saamme onneksi jonkin verran maata sijoitettua tontille. Tontilla on myös kasvanut noin 10 valtavan kokoista puuta ja parikymmentä keskikokoista, joten kantoja ja juuria on myös maan alla melkoisesti. Arvioimme, että talon alta kaivettava maa mahtuu tontille, tieosalta joudutaan viemään kaikki pois. Kellarillinen talo olisi tullut kalliiksi, eikä sen rakentaminen pohjaveden takia olisi kai ollut mahdollistakaan.

Saimme yhteensä 11 tarjousta. Kaikkia urakoitsijoita oli suositeltu raksakimpassa tai ne löytyivät vastaavan mestarimme antamalta listalta. Eli kaikilla on ollut onnistuneita urakoita. Päätöstä tehdessä saa olla tarkkana oletusten kanssa.

lauantai 22. helmikuuta 2014

Yläkerran wc

Yläkerran kylpyhuoneeseen on tulossa wc, suihku(kaappi) sekä pyykkikuilu.

Kuva: Domus

Pyykkikuilu tulee vasemmalla olevaan korkeaan kaappiin, jonka yläosaan tulee lisäksi säilytystilaa. Kuilun suu pitää ilmeisesti laittaa 1,2m korkeuteen, joten kovin montaa hyllyä kaappiin ei mahdu. Kalusteseinä tulee myös kaventumaan 20cm, koska vasemmasta reunasta menee pyykkikuilun lisäksi myös putkia alas. Onneksi allaslaatikostoon mahtuu jo jonkin verran kosmetiikkaa. Harkitsemme myös 15cm syvien pikkukaappien lisäämistä pöntön yläpuolelle. Pönttö ja suihku tulevat yllä olevan kuvan vastakkaiselle seinälle. 

Vessaan tulee monipuolinen valaistus. Peiliksi valopeili, jotta meikkausvalo on kohdillaan. Lisäksi kattoon tulee upotetut LEDit yleisvaloksi ja yövaloksi ajattelimme allaslaatikoston alle sijoitettavaa LED-nauhaa, joka ei häikäise tai piristä yökävijää. Öiset vessaseikkailut kun varmaan jatkuvat vielä useita vuosia lasten ollessa pieniä.

Molemmissa vessoissa pönttö sijottuu kauas altaasta, mikä asettaa haasteita bide-suihkulle. Letku tullaan vetämään rakenteissä pöntön viereen, mutta avaaminen pitää tehdä hanasta. Eilen kuitekin törmäsin Oras Smart Bidetta-käsisuihkuun, jota ohjautuu hanan sijaan suihkusta ja pidikkeestä.

Kuva: Oras

Smart Bidetta toimii siten, että vesi alkaa virrata allashanasta, kun käsisuihkun nostaa pidikkeestä (järkevää, jos suihkun vaikka vahingossa tönäisee alas) ja vedentulo siirtyy käsisuihkulle  normaalisti liipaisemasta painettaessa. Hana myös sulkeutuu automaattisesti, kun suihku asetetaan takaisin pidikkeeseen. Suositushinta Oras Optima-hanan kanssa 401 euroa. Menee ehdottomasti harkintaan!

tiistai 18. helmikuuta 2014

Kunniamaininta!

Sain eilen tietää, että Aurinkopiha on saanut raadin valitsemana kunniamaininnan nettirautakauppa taloon.com:in järjestämässä Raksaniksit -kilpailussa! Mahtavaa! 

Kuva: Taloon.com Raksaniksit

Kilpailussa rakentajat ja remontoijat saivat jakaa parhaat vinkkinsä ajansäästöön ja lukijat saivat äänestää näistä parhaimpia. Kisan voiton vei Villa VaahtokarkkiAurinkopihan lisäksi kunniamaininnan saivat Yellow Mood ja Tarja's Snowland

Oma kirjoitukseni käsitteli tehokasta ajankäyttöä rakentamisen suunnitteluvaiheessa. Toivottavasti muistakin kirjoituksista on apua rakentamista aloitteleville ja suunnitteleville! Raksaniksit-kilpailu on päättynyt, mutta kaikki vinkit on edelleen luettavissa blogeissa ja ne löytää Raksaniksit-sivustolta.

lauantai 15. helmikuuta 2014

Kuulumisia kiireen keskellä

Kiirettä pitää! Valintoja, mieluiten perusteltuja sellaisia pitää tehdä vielä useita ennen kuin pääsemme itse asiaan, eli rakentamaan. 

Saimme reilu viikko sitten rakennesuunnitelmat. Kävimme niitä viikonlopun aikana läpi ja muutamia korjattavia asioita huomasimme. Korjatut kuvat tulivat perjantaina. Taas olemme oppineet tulkitsemaan uusia salakirjoitustyyppisiä kuvia ja niihin liittyviä merkkejä. Teimme rakennesuunnitelmien perusteella myös jonkin verran määrälaskentaa seurataksemme, miten hyvin olemme budjettia tehdessämme osanneet arvioida menekkejä. 

Kuvat vastasivat melko hyvin odotuksiamme. Mikä yllätti, on eristeiden määrä. Tuulettuvan alapohjaan tulee ensin maata vasten ja anturan reunaan 50mm, sokkelin sisäpinnalle 100mm ja ontelon alapintaan 100mm 1,2m matkalta. Lisäksi ontelon päälle tulee 2x100mm SPU. Ei pitäisi ainakaan tuulla nurkista.

Sähkösuunnitelman toinen kommenttikierros tehtiin myös ja lisäsimme mm. yläkerran wc:n allaskaapin alle LED-nauhan yövalaistusta varten.

Rakennesuunnitelmat jatkoivat matkaa Lammille määrälaskennan tarkistusta varten ja jatkavat sieltä edelleen urakoitsijoille tarjousten tarkistamista varten. Täydensimme myös hieman vesikattovalmiin pystytyksen tarjouspyyntöä. Influenssakausi on valitettavasti iskenyt myös Lammin laskentaan, joten tarkistukseen menee ainakin pari viikkoa. Odotamme jo, että pääsisimme vihdoin valitsemaan urakoitsijaa, koska aloittamiseen ei todellakaan ole enää kauaa.

Maaurakoitsijoiden ja paalutuksen tarjoukset ovat tällä hetkellä työn alla ja pyysimme myös niihin tarkistukset rakennesuunnitelmien ja LVI-asemapiirroksen perusteella. Muutama päivitys on vielä saamatta, mutta sisältövertailulla saamme jo hyvän kuvan siitä, mitkä tarjouksista ovat houkuttelevimmat. Paalutustarjouksissa sisäältöeroja ei paljoakaan ollut. Myös puunkaato on ajakohtainen heti rakennusluvan saamisen jälkeen, ellei maaurakoitsija kaada niitä.

Maalämpövertailua olemme myös tehneet. Maalämmön valinta on ollut sisällöllisesti haastavin tähän mennessä. Tai lähinnä lämpimän käyttöveden varmistaminen ammeellisessa talossa. Olemme kuitenkin päässeet eteenpäin vaihtoehtojen karsinnassa ja eiköhän meille ihan hyvä ratkaisu asiaan löydy. Siitä lisää myöhemmin.


Suunnittelulle ja kilpailutukselle kannattaa varata riittävästi aikaa. Saimme talon L2-luonnokset lokakuun puolivälissä, joten olemme nyt käyttäneet 4kk erikoissuunnitelmien hiomiseen ja kilpailutuksiin. Taitaa tässä vielä yksi kuukausi mennä. 



lauantai 8. helmikuuta 2014

Tyylikkäitä kaiuttimia osaksi sisustusta

Sähkösuunnittelun yhteydessä mietimme myös kaiutinasioita. Muistelin nähneeni aivan uudentyyppisiä kaiuttimia, jotka on tehty design edellä. Nämä kaiuttimet eivät hyppää silmille olohuoneessa, vaan ovat osa sisustusta.


BeoPlay A9 Kuva: Hifi Studio

Bang & Olufsenin BeoPlay A9 on laadukas ja tyylikäs kaiutin, jota saa valkoisena ja mustana ja myös jalkojen väri on valittavissa. Kaiutin vie lattialla melko lailla tilaa, mutta ei sitä Hifi-laitteeksi ihan heti uskoisi. Kaiuttimen saa ripustettua myös seinälle. Hintaa kaiuttimella on melkein 2000 euroa (Hifi Studio tarjous 1900e). 

BeoPlay A9 Kuva: Bang & Olufsen


Kotimainen Sonolux Bebop on taulumainen ja mielestäni erittäin kaunis kaiutin, johon on valittavissa erivärisiä kankaita. Kooltaan kaiutin on 45x60x8,2cm. Saatavilla esim. Sonoluxin verkkokaupasta kohtuulliseen hintaan 190 euroa/pari. Koko paketin räätälöimällä suuremmasta kangasvalikoimasta kaiutinparin hinnaksi tulee jo 1990 euroa. Värejä ja materiaaleja on paljon, myös johdon värin saa valita. Huomatkaa myös kaiuttimen toiminta valaistuselementtinä!

Sonolux Bebop Kuva: Sonolux


Cambridgen satelliittikaiutin on pieni, kooltaan vain noin 7,8x7,8x8,5cm. Hintaa 95 euroa/kpl (Hifi Studio).

Cambridge Satelliittikaiutin Kuva: Hifi Studio


DLS Flatbox Slim Minin mukana toimitetaan sekä mustat että valkoiset kankaat. Kooltaan kaiutin on 18x18x8cm ja hintaa 150 euroa/kappale. Isompi MIDI-malli on 21x38cm ja maksaa 249 euroa/kappale (Hifi Studio).

DLS Flatbox Slim Mini Kuva: Hifi Studio


Dali Phantom Kompas 6M on huomaamaton, upotettava kaiutin, 259 euroa/kappale (Hifi Studio).

Dali Phantom Kompas 6M Kuva: Hifi Studio


Gradientin Evidence Mk4 Lattiakaiutin on tyylikäs ja näyttävä kaiutin. Hintaa lattiakaiuttimella on 1345 euroa ja korkeutta noin metri (Hifi Studio).

 Gradient Evidence Mk4 Lattiakaiutin Kuva: hifi Studio

keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Sähkösuunnitelmassa huomioitavia asioita


Olemme miehen kanssa kohta viikon käyneet läpi sähkösuunnitelmamme luonnosta. Tämä on kyllä yksi haastavimmista tehtävistä tähän mennessä. Lista kaikista huomioitavista asioista on pitkä.

- Pistorasiat: 

  • Sijoittelu kalustus huomioiden, myös muut kalustusvaihtoehdot huomioiden. Erityisesti työpöytien, television, lattiavalojen jne. sijoittelu. Me lisäsimme pistorasiat vaatehuoneisiin, koska toiseen tulee silityspiste ja toistakin saatetaan joskus tulla käyttämään työtilana.
  • Laitetaanko joku pistorasia kytkimen taakse? Meillä autopaikan vieressä olevan pistorasian ohjaus tulee sisälle, jotta autoon voi laittaa lämmityksen valmiiksi ja aamulla vain napsauttaa sisältä päälle 
  • Onko kaikilla koneilla pistorasiat? (pesukoneet, suihkukaappi, keittiökoneet, keskuspölynimuri jne). Eihän mikään pistorasia edellytä johtojen vetämistä kulkureitin poikki?
  • Ulkopistorasiat: onko puutarhatyökoneille tarvittavat pistorasiat? Meille laitetaan vielä terassin alle jakorasia, josta saadaan vedettyä lisää sähköjä pihalle, jos haluamme laittaa sinne jatkossa lisää valoja, keittopistettä tai valaistusta leikkimökkiin.
  • Netti- ja antennipistorasiat - mihin televisiot sijoitetaan? Missä käytetään tietokonetta? Vaikka langattomat yhteydet ovat hyviä, varasimme nettipistorasioita myös keittiöön ja ruokailutilaan. Eihän sitä tiedä, mitkä kaikki toimii jatkossa verkon kautta :) Myös joistain maalämpöpumpuista saa netin kautta seurantatietoa, joten niille on hyvä varata RJ-pistorasia.
  • Elisan kuitu tulee lähiristeykseen, noin 100m päähän. Saa nähdä suostuvatko vetämään liittymän meille asti, vai joudutaanko tyytymään vanhanaikaiseen. Valmius kuidulle taloon joka tapauksessa vedetään.

- Valaistus:
  • Mitä valoja tilakohtaisesti tarvitaan: yleisvalo, tunnelmavalo, työvalo, kohdevalo?
  • Epäsuoravalaistus: Kaappien päälle, kattolistoihin, alaslaskuihin?
  • Upotetut valaisimet - mihin tiloihin, kuinka paljon?
  • Seinävalaisimet
  • Kattovalaisimet
  • Yövalot kulkuväylille ja WC:hen
  • Ulkovalot - seinään vai pylväitä?
  • LED vai loisteputki?
  • Tarvitaanko himmentimiä? MIssä tiloissa?
  • Mistä valoja ohjataan? Onhan kaikilla valoilla kytkimet? Esim. auloihin on hyvä varata useampia kytkimiä. Mihin pihavalojen ohjaus tulee? Mitkä valot ovat samassa ja mitkä eri kytkimissä? 
  • Toimiiko jotkut valot liiketunnistimella? Meillä liiketunnistimet tulevat toiseen vaatehuoneeseen ja varaston viereiselle pihavalolle
  • Toimiiko jotkut valot hämäräkytkimellä? Meillä ulko-ovella palaa aina hämärällä valo ja kaksi muuta etupihan ulkovaloa palavat hämärällä, mutta eivät yöaikana, mikä määritellään erikseen.
  • Tuleeko erikoisvaloja, kuten kuituja saunaan? Monet laittavat saunaan myös erillisen siivousvalon, me jätimme sen pois
  • Talonumerolle valaistus ulkoseinään
  • Valaistuksessa on hyvä huomioida myös tuleva kalustus (valaisin ruokapöydä ylle, eikä viereen jne.). Lisäksi on hyvä huomioida valon väri - halutaanko pehmeää kellertävää valoa vai kylmempää päivänvaloa. Sekaisin nämä sävyt eivät näytä hyviltä. Meille valaistus tulee pääasiassa päivänvalotyyppistä, 4000K:n valoa.


- Hälytysjärjestelmä: Mihin ohjauspaneeli ja tunnistimet

- Takkakytkin ilmanvaihdolle takan lähettyville

- Kotona/pois-kytkin: Sammuttaa meillä keittiön pistorasiat, uunin ja lieden, valot ja sulkee veden magneettiventtiilin avulla. Venttiili tulee huomioida LVI-suunnitelmassa 

- Lämmitystermostaatit. Huonekohtaiset vai isommat tilat?

- Ovikello

- Autotallin ovi (jos moottoroitu)

- Kuivauspatteri

- Kaiuttimet (olohuone, sauna yms.)

Hyvä sähkösuunnittelija auttaa paljon, mutta tuskin kukaan jaksaa perehtyä yksityiskohtien ja toimivuuden miettimiseen samalla tapaa kuin rakentaja. Suunnittelijan tekemä luonnos on hyvä lähtökohta, jonka pohjalta omia tarpeita lähtee miettimään. Tosin jo luonnosta varten pitää päättää iso osa asioista. Puutteet suunnitelmassa näkyy toteutuksessa, mutta toteutusvaiheessa pienten muutosten teko on vielä mahdollista. Mitä paremmin suunniteltu, sitä todennäköisemmin toteutuskin on halutunlainen. Suunnittelijalta saa myös valmiin listan valaisimista yms, joiden perusteella urakoitsijat voivat antaa tarjouksia.  

tiistai 4. helmikuuta 2014

Täyteläinen linssiporkkanasosekeitto talveen



Näin talvella ja kovalla pakkasella on ihana syödä lämpimiä keittoja. Oma vakiosuosikkini on bataattisosekeitto, mutta koska en tällä hetkellä voi imetysdieetin takia syödä sitä raejuuston kanssa, jää ravintosisältö hieman vajaaksi. Dieetin myötä olen päätynyt kokeilemaan paljon uusia maidottomia ja gluteenittomia reseptejä, joista parhaita ajattelin jakaa muidenkin iloksi! Viime viikolla kokeilin iltasanomista bongaamaani linssiporkkanasosekeittoa ja siitä tuli todella hyvää! Suosittelen muitakin testaamaan, vaikka linssit epäilyttäisivät. Tässä keitossa ne vain tuovat täyteläisempää rakennetta ja parantavat ravintosisältöä.

Muokkasin reseptiä jonkin verran helpommaksi, koska en yleensä jaksa muksujen kanssa juosta kaupassa juuriselleriä yms. harvoin käytettäviä juttuja metsästellen.

Linssiporkkanasosekeitto

500g porkkanoita (n. 4kpl)

1 sipuli
1tl chilimaustetta (tai maun mukaan)
1tl hienonnettua korianteria
1tl jauhettua juustokuminaa
3rkl rypsiöljyä
2dl punaisia linssejä
500g tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia
3rkl fariinisokeria
8dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 limen puristettu mehu (tai n. 0,5dl valmista limemehua)
1dl kookosmaitoa
suolaa
mustapppuria

Kuori ja paloittele porkkana ja sipuli, kuullota öljyssä kattilassa ja lisää mausteet. Kääntele hetki.


Huuhtele linssit ja kaada joukkoon. Lisää myös tomaattimurska, sokeri, vesi ja kasvisliemikuutio. Keitä pehmeäksi.


Soseuta sauvasekoittimella ja lisää limemehu ja kookosmaito. Enjoy!



lauantai 1. helmikuuta 2014

Poikkeuslupa myönnetty!

Vihdoin se tuli! Nimittäin nettiin päätös hakemamme poikkeusluvan myöntämisestä! Poikkeusluvan käsittelyaika oli siten noin 12 viikkoa.

Mitään ihmeellistähän poikkeamisessa ei ollut. Tonttitehokkuuden nostaminen 0,2->0,25 ja rakennuskorkeuden nosto 6,5m->7m, jotka molemmat ovat normeja uusilla asuinalueilla. Meillä asemakaava on vuodelta -79, joten on standarditkin ehtineet hieman muuttua.

Tämä kuitenkin tarvittiin, jotta rakennuslupa voidaan haetunlaisena myöntää. Rakennuslupakin on ollut sisällä jo 6 viikkoa, joten pian voimme alkaa jännäämään sen saamista!

Muutkin asiat ovat edenneet. LVI-suunnitelma on valmis, sähkösuunnitelma on meillä kommentoitavana ja rakennesuunnitelman saamme ensi viikolla. Pääsemme vihdoin kilpailuttamaan urakoitsijat ja maanrakentajat loppuun ja valitsemaan tekijät. 

Keskuspölynimurivertailu

Kävimme Vantaan Rakenna ja Remontoi-messuilla tutustumassa kaikkiin kolmeen suosituimpaan keskuspölynimuriin. Messuilla oli erittäin kätevä tutustua päällisin puolin jokaiseen ilman erillisiä reissuja. Tein hieman vertailua vaihtoehtojen välillä. Otin vertailuun myös pari perusimuria, Electroluxin Ultraonen ja Dysonin pölypussittoman imurin. 

Pölynimurivertailu. Tiedot valmistajien sivuilta

Suurin ero normi-imurin ja keskusimurin välillä on se, ettei keskuspölynimuri puhalla poistoilmaa takaisin huoneilmaan. On makukysymys, vetääkö mieluummin perässään imuria vai pitkää letkua, molemmissa puolensa. Molemmilla myös ylettää yhdestä pisteestä siivota suunnilleen samankokoisen alueen. Normi-imurit ylettyvät 8-12m ja keskusimureihin saatavissa näitä pituuksia olevat letkut. Pölypussia saa normi-imureissa vaihtaa tai tyhjentää keskusimureita useammin. Normi-imurit ovat myös melutasoltaan keskusimureita äänekkäämpiä. Hintaluokka on täysin eri, mikä täytyy huomioida valinnassa. Olemme kuitenkin päättäneet hankkia keskuspölynimurin ja keskityn näiden vertailuun alla.

Keskuspölynimureista valitsin meille sopivimmat mallit. Puzerilta on saatavilla myös edullisempi Oiva ja Beamilta vanhempi malli.

Allaway A30 Kuva: Allaway
Puzer Aino Kuva: Puzer














Kovin suuria eroja Allawayn, Puzerin ja Beamin välillä ei ole ja kaikilla varmasti saa kodin imuroitua. Pieniä eroja kuitenkin on. Puzerista löytyy eniten imutehoa ja 15 litran säiliön sanotaan kestävän tiivistyksen ansiosta 8-12kk.  Allawaysta löytyy eniten sähkötehoa, mutta sillä ei ole merkitystä, ellei se näy suorituskyvyssä. Tähän on vaikea ottaa kantaa ilman, että käyttäisi jokaista imuria jonkin aikaa. Beamista ja Puzerista löytyy imurasia keskusyksikössä, jolloin voi imuroida esim. auton, jos keskusyksikkö sijaitsee autotallissa. Näissä on myös LCD-näytöt, jotka ilmaisevat roska-astian tyhjennystarpeen.


Beam 625SB Kuva: Beam

Vaikka messuilla ei kunnon käyttökokemusta pystynyt saamaan, sai kuitenkin ensivaikutelman letkun toimivuudesta, mikä onkin arkikäytön yhteydessä yksi tärkeimmistä asioista. Allawayn ja Puzerin letkut vaikuttivat hyvin samankaltaisilta, melko jäykiltä. Beamin letku oli näitä joustavampi ja varsi ehkä myös hieman kevyempi. Se miellyttikin meitä eniten. Beamilta on myös saatavilla imurasiat eri väreissä ja muovisena tai metallisena. Inno-rasia sopisikin hyvin Impressivo-sähkö- ja valopainikkeiden kanssa yhteen.

Beam Inno-imurasia Kuva: Beam
      


    
Impressivo Kuva: ABB



Keskuspölynimureiden hinnat pyörivät melkein samoissa, mutta hinnoittelumallit eroavat. Allawayn keskusyksikkö on edullinen, mutta putket ja erityisesti siivousvälineet ovat kilpailijoita kalliimmat. Asiakkaalle tämä tulee kalliimmaksi, koska juurikin siivousvälineet kuluvat käytössä eniten ja niitä joutuu uusimaan vuosien varrella. Puzerin ja Beamin keskusyksiköt ovat samoissa hinnoissa, mutta Beam on jonkin verran edullisempi putkistojen ja siivousvälineiden osalta. Beamin putkisto liimataan, Puzer ja Allaway käsittääkseni kierretään yhteen.

Pölynimureiden hintavertailu. Tiedot talotarvike.com ja Gigantti, aleja ei huomioitu

Allawaylla ja Puzerilla on suunnittelupalvelu, joka tekee ehdotuksen imurasioiden sijoittelusta ja määrästä. Suunnitelmat tulivat muutaman päivän sisällä ja olivat hieman erilaisia. Allaway oli laittanut yläkertaan kaksi rasiaa, Puzer yhden. Alakerrassa oli molemmilla useampia. Täytyy vielä miettiä rasioita ja mittailla, kuinka pitkälle letkut hyvin riittävät. Mitä vähemmän rasioita, sen parempi, koska letkun siirtämiseen rasiasta toiseen kuluu aikaa. Keittiöön haluaisin rikkaletkun, joka on todella kevyt ja venyy jopa 4-6 metriin. Eteiseen taas harkitsemme rikkarasiaa, johon saisi helposti lakaistua pahimmat hiekat ja ne eivät enää pyörisi jalkojen mukana muualle asuntoon. 

Imurin hankinta on ajankohtaista jo tässä vaiheessa, koska valuharkkotalossa mahdolliset ulkoseinien imurasiat täytyy vetää jo pystytysvaiheessa ennen valua. Aiomme ottaa tarjoukset kaikista kolmesta keskuspölynimurista. Beam lähtee kisaan ykkösenä, mutta Allawayn ja Puzerin suomalaisuus merkitsee myös. Katsotaan tarjousten perusteella, pystyykö Allaway tai Puzer päihittämään ennakkosuosikin!