lauantai 14. joulukuuta 2013

Perehtymistä sisustussuunnitteluun

Koska budjettimme ei sisällä sisustussuunnittelijaa, päätin investoida omaan osaamiseeni ja lainasin kirjastosta muutaman sisutuksen perusasioita ja ideoita käsittelevän kirja, jotka sattuivat olemaan hyllyssä.




Mary Gilliatt: Sisustajan käsikirja

Kevin McCloud: Sisustajan värit

Anu Jokela: Suomalainen sisustuskirja

VT Wonen: Nauti kodistasi

Gilliatin opuksen pitäisi olla erittäin kattava sisustuksen perusteos, joten aloitin siitä. Gilliatt lupaa kirjassaan, että jos sen sisältöön paneutuu peusteellisesti, uskaltaa ryhtyä millaisen tahansa huoneen tai asunnon suunnitteluun. Katsotaan, miten käy!

Miksiköhän sisustuksen perusteita ei opeteta koulussa, esimerkiksi kuvaamataidon tunneilla? Kyllähän värioppi ja tilan hahmottaminen sisustusta tukevat, mutta eivät käytännön tasolla. Olisi kuitenkin elämässä käytännöllinen taito, sillä kauniissa kodissa on mukava elää. Epäonnistuneet kokeilut sisustuksessa tulevat myös usein kalliiksi, koska isot muutokset vaativat remontointia. Tällöin vaihtoehtoina on joko katsella epäonnistunutta valintaa joka päivä ja teettää remontti.

Tyylitajun lisäksi sisustussuunnittelijoilla on paljon kokemusta, joka on saatu yrityksen ja erehdyn kautta, opiskelun lisäksi. Omat sisustuskokeiluni ovat sisältäneet teinivuosien oman huoneen uudelleenjärjesteluä n. kerran vuodessa (tässä vaikea epäonnistua kalliisti, vaikka seinien tapetointia bändijulisteilla monet pitävätkin merkittävänä epäonnistumisena. Itse kuitenkin viihdyin). Opiskeluajan vuokrakämppiin en juurikaan panostanut, vanhempieni vuokra-asuntoon jo hieman enemmän ja nykyisessä asunnossamme on jo yritystä. Pidän nykyisen asuntomme yksittäisistä huoneista, mutta huoneita yhdistävä teema tai punainen lanka puuttuu. Tähän olisi tarkoitus panostaa uudessa kodissa. Perusasiat opettelemalla virheiden todennäköisyys laskee, löytää mahdollisesti käytännöllisyyttä lisääviä ratkaisuja ja pystyy luomaan kokonaisvaikutelman, joka on oman tyylin mukainen, miellyttävä ja tasapainoinen. Katsotaan, innostaako sisustuskirjallisuus käyttämään reippaammin värejä :)

Onko sinulla suositella sisustussuunnitelua koskevia teoksia, joihin ehdottomasti kannattaa tutustua?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti