sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Panosta vs. pihistä suunnittelussa

Meillä eletään vielä talon suunnitteluvaihetta, mutta pian pääsemme itse rakentamiseen. Tässä vaihessa onkin hyvä jakaa teidän kanssa, mihin suunnittelussa kannattaa ensikertalaisena panostaa ja mistä ensimmäisenä nipistää, kun kaikkea ei ehdi tehdä.




Kukaan tuskin voi liikaa painottaa suunnittelun tärkeyttä rakentamisessa. Hyvä suunnittelu on onnistuneen hankkeen perusta. Suunnitteluun voisi käyttää vuosia ja jotkut käyttävätkin. Entä jos haluaa edetä nopeammin? Mihin suunnittelussa kannattaa käyttää aikaa ja mistä voisi säästää?


PANOSTA
1. Tavoitteiden määrittely
Projektin päätavoitteen (valmis talo) lisäksi tulee määritellä aikataulu, kustannukset sekä laatu. Mikäli budjetti on tiukka, pitää olla valmis tinkimään joko laadusta (esim. edullisemmat ratkaisut) tai aikataulusta (esim. tekee itse hitaammalla aikataululla). Jos taas aikataulu on tiukka, saattaa joutua maksamaan extraa kiireen vuoksi. Mieti, mikä on teidän projektin kannalta tärkeintä ja oleellisinta ja mistä tingitään ensimmäisenä.

2. Vaihtoehtojen kartoittaminen ja kilpailutus
Ei tarvitse olla asiantuntija, mutta on hyvä tietää, mitä on tekemässä. Jos aika ei riitä perehtymiseen, palkkaa hyvä vastaava mestari ja/tai osta muuttovalmis-talopaketti. Mitä vähemmän jaksat perehtyä yksityiskohtiin, sitä suurempia kokonaisuuksia kannattaa kilpailuttaa ja ostaa. Tällöin vastaavan osaaminen ja talotoimittajan luotettavuus ovat suuressa roolissa ja niiden valitsemiseen kannattaa panostaa.

Kilpailutuksessa tärkeää on saada vertailukelpoiset tarjoukset eri toimijoilta tai vähintäänkin tietää, mitä eroja niissä on ja minkä arvoisia nämä erottavat tekijät suunnilleen ovat. Näiden kanssa kannattaa olla todella tarkkana!

3. Muiden kokemusten lukeminen ja kysely
Kysy myös ne tyhmät kysymykset. Voi harmittaa myöhemmin, jos väärinymmärryksestä tai tietämättömyydestä tulee parin tonnin lisälasku tai kuukauden lisäaika. Itse ainakin mieluummin tunnen itseni tyhmäksi kyselemällä. Suunnitteluvaiheessa vielä ehtii tehdä muutoksia, jotka tulisivat myöhemmin kalliiksi.

Tiedonkeruusta on enemmän tässä postauksessa. Avaintoimijoiden referensseihin kannattaa myös ottaa yhteyttä jo ennen sopimuksen tekemistä. Tällöin tietää, miten homma on toiminut ja missä kohtaa toimija ei välttämättä ole parhaimmillaan. Monet rakennuttajat auttavat toisia samassa tilanteessa olevia mielellään.

4. Käytä ammattilaisia
Palkkaa kokeneita ammattilaisia, joilta saa oman palvelunsa lisäksi usein myös muita vinkkejä. Yhdistämällä kilpailuttamisen ja muiden kokemukset, löytää hinta-laatu-suhteeltaan hyviä tekijöitä.

PIHISTÄ
1. Säännöstele tutustumiseen käyttämääsi aikaa 
Varsinkin talotehtaat mielellään kutsuvat rakentajia kuulemaan palveluistaan. Tämä on toki hyvää palvelua ja hyvää tietoakin, mutta siihen saisi kulumaan uskomattoman paljon aikaa. Me pyysimme tarjoukset usealta talotoimittajalta ja kävimme muutaman luona käymässä tarjoukset läpi. Tarjousten jälkeen tietää jo paremmin, kenen kanssa kannattaa jatkaa keskusteluja ja käyttää enemmän aikaa.

2. Älä käytä montaa tuntia säästääksesi 100 euroa
Vaikka vaihtoehtojen vertailu ja kilpailuttaminen on kannattavaa ja sillä saa säästettyä rahaa, kannattaa miettiä, mitä kaikkea kannattaa vertailla ja kilpailuttaa. Vatupassien etsiminen kolmesta rautakaupasta voi viedä jopa kolme tuntia, säästö ehkä kaksi euroa. Bensaankin kuluu enemmän. Mikäli satasen saa säästettyä 10 minuutin googlauksella, on aika ollut erittäin tuottavasti käytetty! 

Sama koskee rakennusvaiheessa tavaran toimitusta. Mikäli itse hakemalla joutuu ajamaan 50km ja aikaa kuluu 2 tuntia (ehkä vielä auton vuokrakustannukset lisäksi), ei toimituksen rahtikustannukset välttämättä tunnu enää yhtä suurilta. Säästyneen ajan voi käyttää vaikka raksan siivoamiseen sen sijaan, että maksaa siitä kalliille timpurille.

3. Hoida samalla reissulla useampi asia. 
Aikaa ja vaivaa saa säästettyä, kun miettii hieman, miten ja milloin asiat hoitaa
Messuilla pääsee keskustelemaan monen eri toimijan kanssa. Eniten messuista saa irti, kun listaa sillä hetkellä tärkeimmät asiat ja selvittää etukäteen, ketä sen alan toimijoita messuilla on ja mitä heiltä haluaa kysyä. Suunnittelun alkuvaiheessa talotoimittajien kanssa pääsee keskustelemaan myös taloesittelyissä, joissa saa samalla hyviä toteutusvinkkejä. Monissa ovat myös rakennuttaja paikalla, joilta saa erittäin arvokkaita neuvoja ja vinkkejä projektiin!

4. Keskity asioihin, jotka vievät projektia eteenpäin
Hoida kysymys kerrallaan. Selvitä asiaa tarvittava määrä ja tee päätös, siirry seuraavaan. Vaikka itseäni ainakin kiinnostavat huomattavasti enemmän sisustus ja valaistus, on ne viemäritkin asennettava ja rakennuslupa saatava ennen kuin pinnat ovat millään lailla ajankohtainen asia. Yllättäen asioilla vaan kestää. Monesti asiat seisoo omassa päässä, eikä sitä edes huomaa. Puhelu on soittamatta jo toista viikkoa tai tarjouspyyntö laittamatta. Yrityksillä kuitenkin kestää tarjousten tekemisessä, suunnittelijoilla muutoksissa ja varsinkin virastoilla paperiasioissa. Odotellessa on hyvä valmistella seuraavana listalla olevaa kohtaa.


Suunnittelu on ehkä valmiiseen taloon muuton lisäksi rakennusprojektin mukavin vaihe. Siihen kuuluu paljon haaveilua ja innostusta, eikä raksaväsymys ja aikataulupaineet vielä paina hartioilla. Rahaakaan ei juurikaan ole vielä kulunut. Nauti suunnittelusta täysillä, kunhan ne vähemmän mieleisetkin asiat etenee!


Tämä kirjoitus osallistuu nettirautakauppa www.taloon.com:in blogikilpailuun. Tätä ja muita vinkkejä ajansäästöön voit käydä äänestämässä osoitteessa http://www.raksaniksit.fi. Kilpailu jatkuu 14.2.2014 saakka.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti