sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Maalämpöratkaisun ja -toimittajan valinta

Saimme maalämpötoimittajan vihdoin valittua huhtikuussa. Valinta jäi muista kiireistä johtuen roikkumaan todella pitkäksi aikaa, mutta päätös on tehty ja olemme siihen tyytyväisiä. Maalämpöjärjestelmämme toimittaa LVI Trio.

Kirjoittelin jo aiemmin hieman maalämpöpohdinnoistamme, joissa erityisesti lämpimän käyttöveden varmistaminen mietitytti meitä. Alunperin ajatuksenamme oli hankkia kierukkavaraaja, jossa lämpöä varataan isoon vesimäärään ja käyttövesi lämpenee kulkiessaan kierukassa varaajan sisällä. Päädyimme kuitenkin hylkäämään tämän vaihtoehdon selvitettyämme asiaa tarkemmin ja kuulleemme muutamia käyttäjäkokemuksia. Tuottaakseen runsaasti lämmintä käyttövettä nopealla tahdilla, kierukkavaraaja olisi tarvinnut korkeamman lämpötilan mitä normaali pumppu olisi pystynyt tuottamaan taloudellisesti. Tulistintekniikkaa käyttävällä lämpöpumpulla lämpötila olisi saatu riittäväksi, mutta olisi ollut selvästi kalliimpi ratkaisu. Lisäksi kierukkavaraajan olisi tullut olla tilavuudeltaan vähintään 1500 litraa, joka ei meidän tapauksessa olisi edes mahtunut tekniseen tilaan. 

Kilpailutimme useita eri merkkejä. Valinnassa loppusuoralla meillä oli kolme toimijaa, joista kaksi tarjosi Stiebel Eltronia ja kolmas Nibeä. Kävimme kaikkien kanssa erittäin valaisevia keskusteluja maalämmöstä ja sopivista ratkaisuista sekä eri ratkaisujen eroista. Kiitos niistä myös Lämpökeisarille ja Lämpödiilerille. 

Mikä ratkaisi? 
Ammeellisiin kohteisiin asennetaan yleensä varaajaton lämpöpumppu ja erillinen (tavallinen) 300 litran varaaja. Se olisi suurimman osan aikaa riittänyt aivan varmasti, mutta Stiebelillä on valikoimassaan myös 400 litran varaaja, joten päätimme ottaa varman päälle ja valitsimme sen. Niben valikoimassa seuraava vaihtoehto olisi ollut 300+180 -litran varaajat, mikä menee jo turhan suureksi sekä hinnan että määrän osalta. 

Koska hinnoissa ei ollut merkittäviä eroja, lopullisen valinnan ratkaisi tarjoussisältö. LVI Trio asentaa meille lattialämmityksen yhteyteen myös Uponorin automaattisen säätimen, joka säätää jakotukkia ulkolämpötilan mukaisesti. Toimimme pilottikohteena kyseiselle ratkaisulle ja LVI Trio kerää dataa kohteestamme.

Maalämpötarjousten osalta oli yllättävää, miten paljon eroa eri toimijoiden välillä oli sekä porakaivon syvyydessä että tarjotun lämpöpumpun tehossa. Tarjotut kaivot olivat syvyydeltään 110-170 metriä ja pumppujen tehot 6kW-10kW. Kaikille oli toimitettu samat lähtötiedot. Tarjousten kanssa kannattaa siis olla tarkkana! Kävi kyllä mielessä olisiko pienin kaivo ja pumppu sittenkään riittäneet, vaikka pumppujen hyötysuhteissa on eroja. Maalämpöä valitessa on myös hyvä pitää mielessä, että käyttöveden lämmityksen osuus lattialämmitykseen verrattuna on suhteellisesti suuri nykyisissä, energiatehokkaissa taloissa. 

Meillä lämmitettävä huoneistoala on 178m2, valitsemamme pumpun teho 7kW ja porakaivon syvyys 170 metriä.


Stiebel Eltron WPF7. Kuva: Stiebel Eltron
Stiebel Eltron SBB401 käyttövesivaraaja. 
Kuva: Stiebel Eltron




2 kommenttia:

  1. Amme kohteisiin löytyy myös Lämpöässän Vm-mallit 480 litran integroidulla varaajalla. Meillä Lämpöässä Vm 6.0 ja hyvin toimii.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me emme saaneet Lämpöässältä tarjousta, mutta lämpöpumpun hankintaa ammeellisiin taloihin suunnittelevan kannattaa ehdottomasti tutustua myös tuohon ratkaisuun. Kiitos vinkistä!

      Poista