keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Runko nousee

Runkourakoitsijamme Otepest on ahkeroinut talomme rungon kanssa. Tätä kirjoittaessa ensimmäinen kerros on jo täydessä korkeudessa, mutta ensin hieman kuvia aiemmilta viikoilta:

Sisääntulokuisti

Etupihan suunnasta. Etualalla autotalli

Takaterassi. Olohuoneen ja ruokailutilan ikkunat alkavat hahmottua

Autotallia. Taka-alalla tekninen tila ja varasto.

Ruokailutila

Olohuonetta ja käynti terassille

Kaikki harkkoseinät radoitetaan sekä pysty- että vaakaraudoituksin. Raudat kulkevat pystyyn valuonteloissa ja vaakaan harkoissa olevissa lovissa.

Kantavan väliseinän raudoitusta


Kuvissa vilahtelevat vanerit on laitettu suojaamaan aukkoja tai lohjenneita kiviä, ettei betoni valu niistä ulos. Harkkojen väliin, eristeen kohdalle laitetaan uretaania, jotta saadaan mahdollisimman tiivis rakenne.

Seinän alarajassa oleva musta "lärpäke" on ilma- ja radontiivistysprofiili, joka tulee lähelle lopullista lattiapintaa. Ontelon päälle tulee siis vielä 2x100mm SPU, raudoitusverkko, lattialämmitysputket sekä lattiavalu.

4 kommenttia:

 1. Hei,
  Miksi teillä tulee tuonne onteloiden ja pintavalun väliin SPU:ta? Eikö siihen riittäisi ihan lattia EPS? Tulisi varmaan 4-5t€ halvemmaksi.
  -Sami RintaWillasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistaakseni tästä oli suunnittelijan tai vastaavan kanssa puhetta ja Helsinki vaatii näin "jymäkän" eristyksen. LattiaEPS:iä tarvittaisiin paksumpi kerros ja meidän tapauksessa se olisi huonekorkeudesta pois, kun talon korkeutta ei voi kasvattaa. Varsin mielellään olisimme 5te edullisemmat eristeet ottaneet.
   Tämän lisäksi tuli 50mm eristettä maahan talon sisäpuolelle koko alalle ja 100mm eristettä onteloiden alapuolelle 1,2m matkalta anturoista keskellepäin Antura+sokkeli myös sisäpuolelta vuorattu eristeellä. Tuskin jää lämmön karkaaminen eristeen määrästä kiinni!.

   Poista
 2. vau. Espoossa menee ihan ok läpi 200mm EPS lattian alla + 70mm sokkelin sisäpinnassa. Varsin mielenkiintoista kun pks-seudulla pitäisi kuitenkin olla sama käytäntö joka paikassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vielä, että otit asian esille! Selvitimme asiaa pääsuunnittelijalta ja rakennesuunnittelijalta ja 200mm EPS on riittävä. Lupapiirustuksiin oli merkitty u=0,14, minkä vuoksi 200mm SPU. 200mm EPS u=0,17. Rakennusvalvontaan riittää rakennekuvien päivitys. Ihan 4-5te ei meidän kokoisessa talossa säästä, mutta merkittävästi kuitenkin!

   Poista