torstai 3. heinäkuuta 2014

Kuinka monta nostoa kivitalossa tarvitaan?

Kivitalon pystytysvaiheessa nosturit ramppaavat tontilla viikottain. Harkot painavat melkein 30kg kappale, joten niitä ei turhaan nostella. Kuinka monta nostoa kivitalossa tarvitaan? Meillä nostoja tarvittiin seuraavasti:
1. Harkkolavojen siirto perustuksia varten ja tilan tekeminen tontilla. Kopin nosto naapuritontilta omalle.
2. Alapohjan onteloiden nosto
3. Harkkolavojen nosto onteloiden päälle ja tilan tekeminen tontilla
4. Harkkolavojen nosto telineiden päälle (ensimmäisen kerroksen ylempi puolikas)
5. Vajaiden lavojen purku telineiden päältä ja onteloiden nosto
6. Harkkolavojen nosto onteloiden päälle
7. Portaan nosto autosta tontille ja telineiden nosto kakkoskerrokseen
8. Portaan nosto paikoilleen ja harkkolavojen nosto telineiden päälle
9. Kattotuolien purku tieltä tontille, koska rekka ei mahtunut peruuttamaan tonttitielle
10. Harkkolavojen nosto alas telineiltä ja kattotuolien nosto, puukuormien purkaminen
11. Kattotiilien nosto katolle


Nostoja on ollut tekemässä kolme yritystä: Ojala Cranes, A. Nordström sekä Musse. Kaikilta on homma kiitettävästi hoitunut, mutta pieniä eroja firmojen välillä on. Ojalalla nosturi (55t) on edullisempi, mutta alkuvalmisteluihin menee puolisen tuntia aikaa. Nosturi vie myös paljon tilaa, eikä isompi olisi enää tontillemme mahtunut. Nordström on kalliimpi, mutta melkein heti valmis nostamaan. Mussea käytettiin kattotuolien "yllätysnostossa", kun rekka ei mahtunut pihalle ja Musselta löytyi vapaata kalustoa nopealla aikataululla. 

Nostoissa on kulunut aikaa 1-3 tuntia, minkä lisäksi nostofirmat laskuttavat siirroista 2h. Mitä enemmän nostoja pystyy niputtamaan, sitä parempi. 
4 kommenttia:

 1. Kyllä se nosturi on teillä käynyt monta kertaa! Meille pystytettiin pienehkö nosturi omalle pihalle rakentamisen ajaksi ja sillä sitten nostettiin tavaraa aina tarpeen mukaan. Kriittisten vaiheiden jälkeen se puretiin pois. En kylläkään osaa sanoa, kumpi vaihtoehdoista loppujen lopuksi on edullisempi. Meillähän oli avaimet käteen -toimitus, joten en edes tiedä ko. nosturin vuokrahintaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kätevää! :) Veikkaan, että vuokranosturi olisi tullut kalliimmaksi, koska sitä olisi tarvittu 2-3kk (kattotiilet nostetaan vasta ensi viikolla). Vuokrahintoja en tiedä, joten pelkkää arvailua. Pienellä tontilla nosturi olisi myös ollut tiellä. Meillä nostot maksoi keskimäärin 400-500 euroa/kerta, riippuen noston pituudesta.

   Poista
 2. Aika samantapaisilta näyttävät meidän nostot. Meillä alapohja on maavarainen eli niiden onteloiden nostoilta säästyttiin ja portaat saimme nostettua suoraan autosta paikalleen. Toisaalta kerroksia on yksi enemmän eli harkkonostoja tuli kaksi lisää. Meillä urakoitsija taisi nostella telineet käsipelilla, en ole ihan varma. Aika uskomattoman paljon niitä nostoja kuitenkin kertyy, välillä taisi käydä nosturi pari kertaa viikossakin.

  VastaaPoista
 3. Monesti on ollut tarvetta nosturille. Meidän tuttava kertoi, että heidän täytyisi hankkia sähkökäyttöinen trukki. Heilläkin rakentaminen meneillään, mutta kyse on hallitilasta.

  VastaaPoista