maanantai 25. marraskuuta 2013

Lainhuudon hakeminen

Rivitalossa asuvina tämäkin byrokraattinen toimenpide piti selvittää ja hoitaa tontin oston jälkeen ensi tilassa pois alta.
"Omistajatietojen ajan tasalla pitäminen on kiinteistön ostajan tai muun luovutuksensaajan oikeudellisten intressien mukaista. Lainhuutotodistus kertoo, kuka kiinteistön omistaa. Kiinteistöä ei voi kiinnittää, ennen kuin lainhuutotieto on kirjattu rekisteriin." 
Maanmittauslaitos 9.4.13
Lainhuutohakemuksen liitteiksi tarvitaan kauppakirja liitteineen alkuperäisenä ja kopiona, kuitit kauppahinnasta ja maksetusta varainsiirtoverosta sekä mahdolliset valtakirjat ja kuolinpesän ollessa luovuttajana jäljennökset vainajan perukirjasta ja sukuselvityksestä.

Lainhuutoa tulee hakea 6kk kuluessa kauppakirjan allekirjoittamisesta sijaintipaikkakunnan maanmittaustoimistosta. Käytännössä lainhuutoa kannattaa hakea mahdollisimman pian kaupanteon jälkeen.

Kun lainhuuto on myönnetty, lähetetään hakijalle päätös ja lasku, joka on 107 euroa. Lohkomisen pitäisi käynnistyä tämän jälkeen automaattisesti. Koska tämä automaattisesti käynnistyminen saattaa merkitä useiden kuukausien odottelua, kannattaa lohkomishakemus tehdä vielä erikseen. Varsinkin, kun lohkomista varten tulee olla voimassa oleva tonttijako.


Viedessäni hakemuspapereita maanmittaustoimistoon, kysyin asiakaspalvelusta voiko lainhuutoa nopeuttaa ja paljonko se maksaa. Ei kuulemma maksa mitään ja aspa lähti etsimään ”lomaketta”. Sain eteeni tyhjän A4:n, johon piti rustata pyyntö nopeutetusta käsittelystä. Taisi auttaa, sillä lainhuuto tuli alle 2 viikossa.

2 kommenttia:

  1. Ensinnäkin, tosi kiva ja hyödyllinen blogi sinulla! Tämä varsinkin oli hyödyllinen, sillä kävin tänään hakemassa lainhuutoa ja vinkistäsi osasin kysyä voiko sitä nopeuttaa jotenkin. Niinpä itsekin rustasin A4:lle pyynnön nopeamasta käsittelystä. Jos kiinnostaa niin käy vilkaisemassa meidän blogia hirsitalohelsinkiin.blogspot.com :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva olla avuksi! Ja kiitos blogivinkistä, käyn paremmalla ajalla tutustumassa teidän projektiin! :)

      Poista