keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Talon pohjaratkaisun suunnittelu itse

Kaikkialla sanottiin, että arkkitehti säästää rahaa suunnittelemalla tilat järkevästi. En kuitenkaan ollut ihan vakuuttunut tästä, kun lähdimme miettimään tulevaa taloamme. Ei arkkitehti suunnitellessaan tiedä, minkäkokoinen tila on meille riittävä ja mikä iteraatioissa on hyvää ja mikä huonoa. Näin mielessäni kymppitonnin laskun ja pitkällisen pohjakuvien muutosprosessin sekä keskinkertaisen lopputuloksen. Johtuen osittain siitä, ettei se vielä ollut meille itsellemmekään täysin selvää. 

Koska tilasuunnittelu on mielestäni äärimmäisen mielenkiintoista, aloin luonnostella pohjaa itse. Netistä löytyi helppokäyttöinen Room Arranger –ohjelma (http://www.roomarranger.com/), jota sai käyttää 30 päivää ilmaiseksi ja täysi lisenssikin kustantaa vain 19,95 dollaria. Ohjelman avulla oli helppo tehdä pohjaan muutoksia ja kokeilla erilaisia ratkaisuja. 

Tilasuunnittelua varten selailin talotoimittajien talopohjia ja luin netistä mielipiteitä siitä, mikä toimii ja mikä ei. Lainasin kirjastosta tilasuunnittelua koskevan kirjan, jossa oli tietoa mm. huoneiden minimimitoituksista kalustusta varten. Perehdyin myös invamääräyksiin. Invaympyrät tulee mahtua ainakin eteiseen, vessaan ja keittiöön. Tavallaan tuntuu turhalta tilalta, mutta ymmärrän myös pointin. Tosin, jos itse joutuisin pyörätuoliin ja liikkuminen vanhana rajoittuu, muuttaisin yksikerroksiseen asuntoon. Olen liian kärsimätön käyttämään mitään portaisiin liitettävää tuolihissiä. 

Lisäksi etsin tietoa erilaisten tilaratkaisujen vaikutuksista kustannuksiin. Tästä oli melko vähän tietoa tai keskusteluja saatavilla. Lähinnä oli tyytyminen niihin perusfaktoihin, että kulmat ja kerrokset lisää kustannuksia, isot ikkunat ovat kalliita ja hukkatilaa tulee välttää. Kosteat tilat kannattaa sijoittaa päällekkäin ja vierekkäin. Lopulta pinta-ala määrää suurimman osan kustannuksista.

Pohjasuunnittelua teimme noin 5 kuukautta omin päin. Siinä ajassa tuli kokeiltua hyvin paljon erilaisia ratkaisuja, kunnes esiin nousi yksi, joka kerta toisensa jälkeen oli toimivin. Talon ulkoasun suunnitteluun ja tarkkojen ikkunakokojen ja korkeuksien määrittelyyn emme lähteneet itse, vaan luotimme tässä arkkitehtiimme, joka toimii myös pääsuunnittelijana ja hoitaa lupaprosessin rakennusvalvonnan kanssa. 

Talon pohjakuvat löytyvät pohjakuvat-sivulta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti