sunnuntai 3. elokuuta 2014

Terassi ja parveke valmistuvat

Muiden hommien ohessa myös terassi- ja parvekerakenteet ovat edenneet. 

Parvekkeen tukirakenteiksi tuli teräsrakenteet Helsingin Metallityöltä  ja taloa vasten puukoolaus. Koolauksen päälle panelointi ja bitumihuopa vesieristeeksi. Parvekkeen lopullinen pinta tulee kiinni bitumin päälle asennettavaan koolaukseen. Terassille riitti kestopuukoolaus ja terassilaudat.

Puurakenteinen parvekekaan ei ole ihan yksinkertainen, mikä kannattaa huomioida rakennesuunnitteluvaiheessa, kun tehdään valinta ontelolaatta-, paikallavalu- ja puurakenteiden välillä. Halusimme parvekkeesta kevyemmän oloisen ja puukaiteilla, joten puurakenne sopi tähän hyvin. Vesieristys ja veden poisjohtaminen pitäisi kuitenkin tehdä myös betonirakenteisiin kuin myös koolaukset, mikäli terassilautoja käytetään pintarakenteena. Eli ei onteloillakaan riitä pelkkien elementtien nostaminen paikoilleen.

Alla terassilaudat asennettuna. Enää puuttuu terassiöljy, jolla laudat värjätään tummanruskeiksi. Puunsuoja-aineella käsittelimme laudat jo nyt. Terassilaudaksi valitsimme urittamatonta lautaa, koska urat tuntuvat ikäviltä paljaissa jaloissa ja roskat kerääntyvät uriin. Harkitsimme myös komposiittia, mutta siinä on sama uraongelma sekä hintaongelma, koska komposiitti on hinnaltaan moninkertainen kestopuuhun nähden. Komposiitti olisi vaatinut myös erilaisen koolauksen. Tällä kertaa emme arvostaneet helppohoitoisuutta niin paljon, vaan aidon puun fiilis ja pehmeys miellytti enemmän. Uudet komposiittilaatat näyttävät muuten myös hyviltä ja mukavilta, mutta emme lähteneet sen enempää selvittämään niiden asennustapaa. Terassilautojen väliä pohdittiin myös erikseen. Urakoitsijamme tiesi kertoa, että perinteisestä timpurinkynän raosta tulee puun kuivuessa varsin reilu. Laudat päädyttiin laittamaan lähes kiinni toisiinsa, ettei rako puun kuivuessakaan suurene liikaa. Mikä onkaan ärsyttävämpää kuin onkia avaimia/kynää/kolikkoa/veistä terassin alta! Mielestäni lopputulos on myös hyvännäköinen vai mitä olette mieltä?


Parveke puutarhanäkymineen on jo nyt yksi lempipaikoistani talossa, vaikka pintalaudoitus puuttuu vielä, samoin yläpohjan panelointi. Kuvassa näkyy myös tarkasti asennettu bitumihuopa. Terassin reunaan metsästimme vielä tippapellin.7 kommenttia:

 1. Hei toinen lammirakentaja! Näyttää niin tutulta, vuosi sitten olimme samassa vaiheessa, pian tekin pääsette uuteen kotiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävinkin lueskelemassa blogissasi ja tosiaan hyvin samassa aikataulussa olitte viime vuonna! Teillä kävi lopulta hyvin jouluksi kotiin -toiveen kanssa, saa nähdä ehditäänkö samaan, toivottavasti! Vielä ei oikein uskalla ajatella koko muuttoa, kun niin paljon on tekemistä ennen kuin näyttää edes lähelle valmiilta.

   Poista
 2. Tästä tulee tosi viihtyisä! Kivan suojainen paikka terassille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Täytyy vielä miettiä terassin tai parvekkeen lasittamista myöhemmin, jotta terassikautta voisi jatka pidemmälle syksyyn :)

   Poista
 3. Tästä varmasti tuli aivan upea. Meidän pitäisi myös näitä teräsrakenteita katsella. Meillä rakentaminen alkaa vasta myöhemmin. Itse kuitenkin suunnittelen jo paljon etukäteen, jos sillä saisi ajan kulumaan nopeammin.

  VastaaPoista
 4. Komean näköiset rakenteet. Meidän tuttu rakentelee myös, vielä toki vain suunnitelmia tekee. Ei paljoa käytännössä ole tapahtunut vielä. Jonkinlaiset teräsrakenteet kuitenkin tulossa. Kiinnostavaa seurata vierestä.

  VastaaPoista
 5. Todella mukava lukea näistä, etenkin kun meilläkin on terassi-parvekeurakka alkamassa. Vielä täytyy selvittää, mistä aisimme betonin paikallavalun täältä Oulun suunnasta. Tuntuu, että on todella paljon asioita joita täytyy lähteä selvittämään. Kyseessä on vieläpä vanha rintamamiestalo, jota nyt uudistetaan. https://www.perustuslehtola.fi/

  VastaaPoista