sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Maanrakentajaa valitsemassa

Laitoimme urakoitsijoille tarjouspyynnön maanrakennuksesta suunnilleen tämän sisältöisenä:

Maanrakennusurakka sisältää:
  1. Pintamaiden poiston talon ja ajotien osalta ja tarvittavan maisemoinnin. Maat pyritään sijoittamaan ensisijaisesti tontille.
  2. Kantojen poiston ja poiskuljetuksen (1 kuorma kantoja ja pintamaita)
  3. Perustuksiin liittyvät kaivuutyöt
  4. Salaojaputkistojen ja sadevesijärjestelmän asennuksen
  5. Vesi- ja viemäriputket ja niiden asennus tarvikkeineen sekä niihin liittyvät kaivuutyöt, myös vesi- ja viemäriliitoksiin liittyvät kaivuutyöt.
  6. Putket sähkö- ja IT-johdoille ja niihin liittyvät kaivuutyöt.
  7. Täytöt sekä talon että tien osalta
Urakan valmistuttua tontilla on anturoiden alapinnan korossa oleva sepelipeti, pohjan tasaisuus +/- 2 cm, ja valmius paalutuksen aloittamiselle.

Saimmeko yhtään vertailukelpoista tarjousta? Emme. Niinpä aikaa on kulunut mukavasti tämän excel-taulukon parissa:



Urakoitsijat olivat hyvin erityyppisiä, mikä osaltaan selittää erilaisia tarjouksia. Osa oli isompia yrityksiä, jotka hoitavat itse tai alihankintana kaivuu- asennus- ja maanajotöitä. Osa taas oli pienempiä kaivinkoneyrittäjiä, jotka asentavat putkistoja itse. Urakoitsijatyypillä ei sinänsä ole meille väliä (olettaen, että urakan kesto on sama), koska kaivuriyrittäjiltä löytyy verkostoja, joiden kautta täydentäviä materiaaleja ja töitä on mahdollista saada. Ja alihankintana suoritettu urakka ei välttämättä ole asiakkaalle se laadukkain.

Erilaisia tarjouksia selittää myös se, että maanrakennusurakkaan kuului myös tonttitiemme, joka on osa tonttiamme (ei rasitetie). Osa oli jättänyt tieosan (ja KVV-asennukset ja sorat) kokonaan pois, osa oli sisällyttänyt sekä työmaa-aikaisen että lopullisen tien ja osa pelkän lopullisen tien. Saimme tarkentavat rakennepiirrokset tiestä ja se voidaan onneksi tehdä heti alkuun, mikä helpottaa huomattavasti veden ja sähkön saamista runkopystytysvaiheeseen.

Osa tarjouksista sisälsi kaikki tarvittavat murskeet ja täytöt, osa vain esim. sorapatjan. Osa sisälsi kaikki tarvittavat putket ja kaivot, joissain oli vain osa näistä. Osa oli sisällyttänyt myös eristeet, patolevyt ja tuuletusputket, jotka vastaavammekin mukaan on hyvä sisällyttää urakkaan. Liitostyöt oli myös muutamaan tarjoukseen sisällytetty, vaikka näitä harvoin tarjotaan urakan yhteydessä. Tämä johtuu siitä, että liitoksen tekemisessä voi mennä parhaimmillaan 2 päivää tai pahimmillaan viikkokausia, kuten Talo Rautiolla. Täytyy vaan toivoa, että putket löytyvät sieltä, mihin ne on liitoskohtalausunnossa merkitty, eivätkä risteä pahasti.

Yksi iso haaste maanrakennuksessa erityisesti Helsingissä on maan poisajo. Espoo ja Vantaa ovat kieltäytyneet vastaanottamasta Helsingin maita ja Helsinkiin ei mahdu. Urakoitsijoista riippuen maita oltiin kuskaamassa Porvooseen, Nurmijärvelle tai Mäntsälään. Kallista hommaa. Keväällä kostealle savimaalle ei ole yksityisiäkään vastaanottajia rivissä (vielä ehtii tarjoutua, kuskaamme pihaan asti hki-espoo-vantaa!;) ). 

Pois vietävän maan määrän arvioiminen on vaikeaa. Tonttia nostetaan puolisen metriä, joten saamme onneksi jonkin verran maata sijoitettua tontille. Tontilla on myös kasvanut noin 10 valtavan kokoista puuta ja parikymmentä keskikokoista, joten kantoja ja juuria on myös maan alla melkoisesti. Arvioimme, että talon alta kaivettava maa mahtuu tontille, tieosalta joudutaan viemään kaikki pois. Kellarillinen talo olisi tullut kalliiksi, eikä sen rakentaminen pohjaveden takia olisi kai ollut mahdollistakaan.

Saimme yhteensä 11 tarjousta. Kaikkia urakoitsijoita oli suositeltu raksakimpassa tai ne löytyivät vastaavan mestarimme antamalta listalta. Eli kaikilla on ollut onnistuneita urakoita. Päätöstä tehdessä saa olla tarkkana oletusten kanssa.

7 kommenttia:

  1. Tsemppiä maanrakentajan valintaan! Meillä eletään samoja tunnelmia - tosin olemme valitsemassa urakoitsijaa, LVI- ja sähkömiestä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo ovat meilläkin heti seuraavana edessä. Kyllä näihin saa kiitettävästi aikaa kulumaan, mutta samalla ovat projekin tärkeimpiä päätöksiä. Tsemppiä myös teille kilpailutuksiin!:)

      Poista
    2. Kyllä on tutun näköistä excelin pyörittämistä, mutta kannattaa yrittää kaikki mahdollinen tunkea sinne nyt tässä vaiheessa. Ei tule sitten niin paljon ylläreitä matkan varrella. Ja lisäksi saa tietoisuuden miten paljon sitä rahaa tuleekaan kulumaan eikä tule houkutusta pistää muutamaa tonnia sinne ja muutamaa tonnia tänne alkuvaiheessa. Niiden kurominen myöhemmin takaisin on paljon vaikeampaa.
      Sami RintaWillasta
      brickwing.wordpress.com

      Poista
    3. Näinhän se on. Urakoitsijoilla oli myös varsin erilaisia käsityksiä siitä, mikä on laaja sisältö. Osalla se oli kaikki perustusten lisätöitä myöten ja osalla se tarkoitti talon pohjaa salaojineen ja sadevesikaivoineen. Onneksi tämä savotta on sopimusallekirjoitusta vaille valmis:)

      Poista
  2. Todella kätevä tuo taulukko, voi hieman vertailla. Meidän tuttu myös aloittaa nyt rakentamisen, vielä hän etsii kuitenkin maanrakennuspalvelua. Nämä ovat aina niin kovin laajoja tekemisiä, että on hyvä kun pitää hieman tarkempaa kirjaa tarjouspyynnöistä ja muista. https://www.hinauslevainen.fi/koneurakointi

    VastaaPoista
  3. Onkin tärkeää että selvitetää, mitä kaikkea sopimukseen kuuluu. Meilläkin on maanrakennusurakointi edessä, olisi tarkoitus selvittää kuka meille sen tekee. Täytyykin hieman tutkia asiaa.

    VastaaPoista