lauantai 1. helmikuuta 2014

Keskuspölynimurivertailu

Kävimme Vantaan Rakenna ja Remontoi-messuilla tutustumassa kaikkiin kolmeen suosituimpaan keskuspölynimuriin. Messuilla oli erittäin kätevä tutustua päällisin puolin jokaiseen ilman erillisiä reissuja. Tein hieman vertailua vaihtoehtojen välillä. Otin vertailuun myös pari perusimuria, Electroluxin Ultraonen ja Dysonin pölypussittoman imurin. 

Pölynimurivertailu. Tiedot valmistajien sivuilta

Suurin ero normi-imurin ja keskusimurin välillä on se, ettei keskuspölynimuri puhalla poistoilmaa takaisin huoneilmaan. On makukysymys, vetääkö mieluummin perässään imuria vai pitkää letkua, molemmissa puolensa. Molemmilla myös ylettää yhdestä pisteestä siivota suunnilleen samankokoisen alueen. Normi-imurit ylettyvät 8-12m ja keskusimureihin saatavissa näitä pituuksia olevat letkut. Pölypussia saa normi-imureissa vaihtaa tai tyhjentää keskusimureita useammin. Normi-imurit ovat myös melutasoltaan keskusimureita äänekkäämpiä. Hintaluokka on täysin eri, mikä täytyy huomioida valinnassa. Olemme kuitenkin päättäneet hankkia keskuspölynimurin ja keskityn näiden vertailuun alla.

Keskuspölynimureista valitsin meille sopivimmat mallit. Puzerilta on saatavilla myös edullisempi Oiva ja Beamilta vanhempi malli.

Allaway A30 Kuva: Allaway
Puzer Aino Kuva: Puzer


Kovin suuria eroja Allawayn, Puzerin ja Beamin välillä ei ole ja kaikilla varmasti saa kodin imuroitua. Pieniä eroja kuitenkin on. Puzerista löytyy eniten imutehoa ja 15 litran säiliön sanotaan kestävän tiivistyksen ansiosta 8-12kk.  Allawaysta löytyy eniten sähkötehoa, mutta sillä ei ole merkitystä, ellei se näy suorituskyvyssä. Tähän on vaikea ottaa kantaa ilman, että käyttäisi jokaista imuria jonkin aikaa. Beamista ja Puzerista löytyy imurasia keskusyksikössä, jolloin voi imuroida esim. auton, jos keskusyksikkö sijaitsee autotallissa. Näissä on myös LCD-näytöt, jotka ilmaisevat roska-astian tyhjennystarpeen.


Beam 625SB Kuva: Beam

Vaikka messuilla ei kunnon käyttökokemusta pystynyt saamaan, sai kuitenkin ensivaikutelman letkun toimivuudesta, mikä onkin arkikäytön yhteydessä yksi tärkeimmistä asioista. Allawayn ja Puzerin letkut vaikuttivat hyvin samankaltaisilta, melko jäykiltä. Beamin letku oli näitä joustavampi ja varsi ehkä myös hieman kevyempi. Se miellyttikin meitä eniten. Beamilta on myös saatavilla imurasiat eri väreissä ja muovisena tai metallisena. Inno-rasia sopisikin hyvin Impressivo-sähkö- ja valopainikkeiden kanssa yhteen.

Beam Inno-imurasia Kuva: Beam
      


    
Impressivo Kuva: ABBKeskuspölynimureiden hinnat pyörivät melkein samoissa, mutta hinnoittelumallit eroavat. Allawayn keskusyksikkö on edullinen, mutta putket ja erityisesti siivousvälineet ovat kilpailijoita kalliimmat. Asiakkaalle tämä tulee kalliimmaksi, koska juurikin siivousvälineet kuluvat käytössä eniten ja niitä joutuu uusimaan vuosien varrella. Puzerin ja Beamin keskusyksiköt ovat samoissa hinnoissa, mutta Beam on jonkin verran edullisempi putkistojen ja siivousvälineiden osalta. Beamin putkisto liimataan, Puzer ja Allaway käsittääkseni kierretään yhteen.

Pölynimureiden hintavertailu. Tiedot talotarvike.com ja Gigantti, aleja ei huomioitu

Allawaylla ja Puzerilla on suunnittelupalvelu, joka tekee ehdotuksen imurasioiden sijoittelusta ja määrästä. Suunnitelmat tulivat muutaman päivän sisällä ja olivat hieman erilaisia. Allaway oli laittanut yläkertaan kaksi rasiaa, Puzer yhden. Alakerrassa oli molemmilla useampia. Täytyy vielä miettiä rasioita ja mittailla, kuinka pitkälle letkut hyvin riittävät. Mitä vähemmän rasioita, sen parempi, koska letkun siirtämiseen rasiasta toiseen kuluu aikaa. Keittiöön haluaisin rikkaletkun, joka on todella kevyt ja venyy jopa 4-6 metriin. Eteiseen taas harkitsemme rikkarasiaa, johon saisi helposti lakaistua pahimmat hiekat ja ne eivät enää pyörisi jalkojen mukana muualle asuntoon. 

Imurin hankinta on ajankohtaista jo tässä vaiheessa, koska valuharkkotalossa mahdolliset ulkoseinien imurasiat täytyy vetää jo pystytysvaiheessa ennen valua. Aiomme ottaa tarjoukset kaikista kolmesta keskuspölynimurista. Beam lähtee kisaan ykkösenä, mutta Allawayn ja Puzerin suomalaisuus merkitsee myös. Katsotaan tarjousten perusteella, pystyykö Allaway tai Puzer päihittämään ennakkosuosikin!


7 kommenttia:

 1. Eksyin blogiisi ja täytyy sanoa että koin vertailusi keskuspölynimureista oikein valaisevaksi. Meillä tämä asia on nyt ajankohtainen ja ilman suurempia vertailuja olisimme kallistumassa beamiin jo prkk:n todella hyvän tarjouksen puolesta. Minkä merkin keskuspölynimurin valitsitte ja mikä ratkaisi? Mielelläni kuulisin perusteluita jos niitä on yllä olevan lisäksi lisää :) (www.tillinraksa.blogspot.fi)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Beam meille tuli ja pitkälti yllä mainittujen seikkojen pohjalta. PRKK:n tarjoukseen emme huomanneet tutustua, mutta päädyimme ostamaan laitteen KodinTerrasta, jossa se oli tarjouksessa. Imurasiat laitoimme eri kohtiin kuin kummassakaan suunnitelmassa ja lopullinen keskusyksikön sijoituspaikka on vielä auki. Meidän talo -lehdessä 4/2014(?) oli juuri kattava keskuspölynimurivertailu, jonka taisi viedä Allaway. Beam oli muistaakseni toisena. Kannattaa tutustua!:)

   Poista
 2. Kiitos kattavasta blogista ja vinkeistä! Olemme rakentamassa Lammin harkoista taloa ja huomasin, että Beamin pölyputkiston putket ovat harmillisesti hieman paksumpia kuin kilpailijoiden, jolloin ne eivät oikein mahdu VSK100 -harkkojen sisään. Tuleeko teille keskuspölynimurin pölyputkia myös sisäseinien sisälle vai miten olette ratkaisseet asian oman talonne kohdalla? Kiitos vastauksestasi jo etukäteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Imuriputki menee sisäseinän sisällä yläkertaan. Täytyy tässä kohtaa myöntää, ettemme ole vielä kokeilleet putken mahtumista seinän sisään. Minun on jo monta päivä pitänyt kokeilla tätä, mutta en tontilla käydessäni ole muistanut. Pysyhän kuulolla, raportoin täällä, kun muistan kokeilla, miten putkien kanssa käy!

   Poista
 3. Joko olette päässeet testaamaan imuria? Meillä valinta ajankohtainen ja mietimme juuri Beamin ja Allawayn välillä. Vaikea päättää, kun ei ole kokemusta kummastakaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emme valitettavasti ole vielä niin pitkällä, joten kirjoitusta enempää kokemusta imuriassa emme ole saaneet. Veikkaan, että kovin merkittäviä eroja vaihtoehtojen välillä ei ole. Ajattelin kyllä kirjoittaa keskuspölynimuriasta enemmän, kun joskus pääsemme muuttamaan.

   Poista