maanantai 13. tammikuuta 2014

Siirtyykö olohuone nykymuodossaan historiaan?

Huomasitteko tämän Helsingin Sanomien keskiviikkona 8.1.14 julkaiseman jutun "Tutut kodin tavarat häviävät"? Jutussa käsitellään tavaroita, jotka ovat pian jäämässä historiaan ja niiden vaikutusta sisustukseen. Suurin vaikuttava tekijä muutokseen on tekniikan kehittyminen, erityisesti sisällön siirtyminen netistä ladattavaksi. Tästä johtuen CD:t, DVD:t, Bluerayt, radiot, stereot, digiboxit ja tavalliset televisiot ovat siirtymässä historiaan. Ohjelmat ja musiikki ladataan netistä ja katsotaan Äly-TV:illä tai tietokoneeseen yhdistetyiltä näytöiltä. Myös E-Kirjojen ja nettilehtien yleistyminen tablettien myötä johtaa kirjahyllyjen ja lehtitelineiden tarpeettomuuteen.

Kun jokainen voi ladata omalle laitteelleen (tietokone, tablet, puhelin) haluamansa sisällön, olohuoneen TV-keskus sohvineen menettää merkitystään. Uutena ovat tulleet erilaiset "eristäytymiskalusteet", joissa voi rauhassa viettää virtuaalielämää. Myös vieraiden kanssa on siirrytty sohvilta suuren ruokapöydän ympärille. Ruokapöydän ääressä myös tehdään läksyjä ja töitä.

Yhä useampi taitaakin nykyään jättää television pääolohuoneesta pois, jolloin olohuone jätetään pääasiassa seurustelulle. Tämän sijaan rakennetaan kellareihin tai auloihin arkiolohuoneita, joihin on viritetty valkokankaat ja kunnon löhösohvat. Tämä saattaa kuitenkin johtaa siihen, että talon isoin ja upein tila jää hyvin vähälle käytölle. Tuleeko tulevaisuudessa trendiksi suuri ja mukava keittiö-ruokailutila ja erillinen, yksityisempi olohuone?

Meille ei erillistä leffahuonetta tule ja telkkari laitetaan perinteisesti olohuoneeseen. Telkkarikin on vielä ihan perinteinen, taulumallinen sentään! DVD/Blueray-soittimet ovat käytössä edelleen ja vuodelta 2000 olevat stereot, joissa cd-soittimen lisäksi sellainen historiallinen vekotin kuin kasettisoitin! Edustuskirjahyllyä meillä ei ole, mutta pieni kirjahylly(kaappi) tulee työhuoneeseen.

Uskoisin, että meilläkin tullaan käyttämään ruokapöytää monitoimikeskuksena, jossa piirretään ja askarrellaan, tehdään töitä, luetaan lehtiä ja istutaan vieraiden kanssa. Lisäksi haaveilen jutussa mainitusta eristäytymiskalusteesta, nimittäin Eero Aarnion pallotuolista. Siinä voisi puhua puheluita ja ottaa hetken omaa aikaa, vaikka lapset leikkisivät samassa tilassa. Näitä saa myös kaiuttimilla varustettuna.

Kuva: Design Eero Aarnio

Pallotuolin hinta Aarnion verkkokaupassa on 7070 euroa, joten ihan heti tätä ei meille hankita, mutta jos makkinoille tulee samantyyppinen, vähemmän futuristinen ja enemmän kukkarolle sopiva tyylikäs eristäytymiskaluste, saattaa se löytää tiensä kotiimme :)


Myös nämä veikataan HS:n jutussa häviäviksi tuotteiksi:
 • Lankapuhelimet, osoitemuistiot, puhelinpöydät ja -vastaajat 
 • Herätyskellot, kelloradiot ja munakellot 
 • Tuplapesualtaat ja isot kuivauskaapit
 • Suljetut keittiöt
 • Induktioliedelle sopimattomat kattilat ja pannut
 • Vanhat kahviastiastot
 • Tavalliset kahvinkeittimet vaihtumassa espresso- ja kapselikeittimiin.
 • Tavallisista avaimista tulee autonavaintyyppisiä elektronisia avaimia
 • Tavallisista vesihanoista siirrytään liiketunnistimella varustettuihin hanoihin
 • Hehkulamput ja halogeenit -> Rakenteisiin upotetut ledit
 • Kevyet ja kapeat laverit -> Munkeat sängyt ja runkopatjat
 • Valokatkaisimet -> liiketunnistimet
 • Massiivinen kirjoituspöytä-> Kätevä läppäritaso.


2 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen kysymys - itse en usko, että olohuone siirtyy nykymuodossa historiaan. Yksi tähän vaikuttava tekijä on varmastikin se, että moni asuu edelleen (kerros)taloissa, joissa tila on rajattu - tämän takia olemassa olevat tilat täytyy käyttää niin hyvin kuin pystyy. Jos meillä olisi enemmän tilaa käytössä ja saisimme telkkarin jonnekin muualle kuin olkkariin, niin yhdistäisin olohuoneeseen keittiö-ruokailutilan lisäksi paljon kirjahyllyjä, jolloin tulisi myös "kirjastomainen" tunnelma. Olohuoneessa voisi näin ollen viettää paitsi aikaa pöydän ääressä ruokaillen, askarrellen tai pelaillen, niin yhtä lailla sohvalla kirjasta (ja toisten seurasta) nauttien.

  Haluaisin kuitenkin erottaa selvästi olohuoneen ja työhuoneen - vaikka työhuoneessakin olisi kirjahylly, niin kirjat liittyisivät selvästi työhön tai opiskeluun. Se olisi myös samalla sellainen "eristäytymistila", jonne voisi mennä jos kaipaa rauhaa. Toisaalta myös olohuoneeseen voisi sijoittaa eristäytymisnurkkauksen.

  Työtilaan minä ainakin kaipaisin massiivisen työpöydän - jotta voi levittää kaikki kirjat pöydälle tms. Meiltä ei siis sekään katoa :)

  VastaaPoista
 2. Hyviä pointteja, varsinkin työ- ja vapaa-ajantilan jako! Iso työpöytä on varmasti monessakin kohtaa kätevä.

  Paljonhan suunnittelussa on kiinni siitä, minkä on todennut toimivan. Jos toteuttaa tavallisuudesta merkittävästi poikkeavia ratkaisuja, ottaa riskin, ettei se käytännössä toimikaan. Lisäksi asunnon myyminen tulevasuudessa voi olla hankalaa. Jonkin verran digitalisoituminen varmasti muuttaa tilankäyttöä, mutta aika näyttää, mistä tulee seuraava trendi. Onko se esim. lisääntyvä yhteisen tilan määrä, jossa voi olla yhdessä erikseen esim. eristäytymiskalusteiden avulla :)

  VastaaPoista