keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Teräs- vai komposiittiallas?

Keittiöön on nykyään saatavilla erilaisia komposiittitasoja ja altaita. Komposiittitasot eivät ihan budjettiimme mahdu, mutta komposiittialtaan edullisuus yllätti. Tai en tiedä voiko 400 euron allasta pitää edullisena, mutta allas ei ole juurikaan kalliimpi kuin vastaava teräsallas.

Kuva: Stala

Valitsimme keittiöön Stalan Combo CEG51-komposiittialtaan. Myös mm. Frankella ja Lapetekilla on tarjota omat vastaavat tuotteensa, mutta Stalan altaassa on minikokoinen lisäallas, josta voi vaikka laskea juomavettä, kun muu allas on käytössä. Stalan allas on myös ulkonäöllisesti tyylikäs. Altaan saisi myös valkoisena, mutta myyjäkin sanoi, että kahvitahrat yms. kyllä ajan kanssa näkyvät siinä. Tummempaa ei tarvitse päivittäin hinkata puhtaaksi.

Lapetekilla (Blancon Silgranit-altaat) on eniten valikoimaa sekä komposiittialtaiden malleissa että väreissä.  Jäämme ehkä vielä harkitsemaan tiskipöydällistä allasta.

Kuva: Lapetek

Kuva: Franke


Verrattuna teräsaltaaseen, komposiitin ei pitäisi naarmuuntua yhtä helposti. Toisaalta jossain mainittiin, ettei komposiitti kestä kaikkia pesuaineita yhtä hyvin kuin teräs. Komposiitti näyttää hieman huokoisemmalta, mutta pitäisi olla erittäin hygieeninen ja likaa hylkivä. Komposiittialtaita on onneksi ollut jo jonkin aikaa markkinoilla, joten pahimmat ongelmat on huomattu ja tuotteita kehitetty. Käytännössä (pikaisen tutustumisen pohjalta) sanoisin, että suurin ero komposiitti- ja teräsaltaan välillä on ulkonäkö. 

Onko kellään kokemuksia komposiittialtaasta? Suositteletko?


Kuva: Stala

Yllä olevassa kuvassa oleva musta hana on aika kivan näköinen! Hanoja meille ei ole vielä valittu, täytyy tutustua valikoimaan. Stalalla on myös lisäosa-valikoima, johon kuuluvat mm. altaisiin täysin sopivat valutusallas, leikkuulauta ja apuallas. Nämä mahdollistavat yhden ison altaan ottamisen kahden pienemmän sijasta.

2 kommenttia:

  1. En missään nimessä voi suositella enkä ottais kotiini komposiitti allasta. Komposiitti allas sopii sellaiseen kotiin jossa ei koskaa tehdä ruokaa eikä syödä sitä. Näyttelykotiin tehty kaunis tuote.

    VastaaPoista
  2. En suosittele hankkimaan ikinä BLANCO SILGRANIT allastaKuluttajaesitte ja Blancon altaita myyvät yritykset kertovat, että BLANCOn SiLgrANiT®- materiaali kestää haalistumatta ja naarmuuntumatta kovaa käyttöä, 280°C kuumuutta sekä on hygieeninen ja erittäin helppo puhdistaa. Meillä on ollut kyseinen allas ja sen pohjalle on ilmestynyt alle viidessä vuodessa muutamia kymmeniä vähän erikokoisia pieniä kuoppia. Lisäksi myös pohjaventtiilin ympäristössä on vieri vieressä kuoppia ja kulumia. Allas ei ole ollut kovassa käytössä, vaan kaksi aikuista on käyttänyt sitä pääasiassa astioiden huuhteluun ja vihannesten, hedelmien tms:n pesemiseen.
    Kun lähetin palautteen allasta edustavalle Lapetek Group:lle, sain vastaukseksi ” kuten kaikkiin allasmateriaaleihin myös Silgranit altaisiin voi tulla kulumajälkiä ja kolhuja. Erityisesti kovat astiat ja välineet kuten padat ja kattilat saattavat ajan mittaan muuttaa altaan pintaa”. Eli kuoppia ja kulumia tukee, mutta ei naarmuja, koska ilmeisesti patojen ja kattiloiden huuhtelu altaassa (mikä on mielestäni melko tavallista toimintaa keittiön altaassa!) voi siis aiheuttaa ajan mittaan altaaseen kulumajälkiä ja kolhuja. Altaan kuoppia ei saa myöskään pidettyä puhtaana. Netistä löytyi myös muiden käyttäjien vastaavia kokemuksia; lasikannun putoaminen sai aikaan palan lohkeamisen altaan (ikä alle 0.5 vuotta) reunasta (mutta lasikannu ei mennyt rikki!) ja perunojen keitinvesi (n 100 0C) halkaisi altaan (ikä 7 vuotta).
    Jos altaan käyttöikä tosiaan on vain viisi vuotta, sen käyttökustannukset ovat kohtuuttomat, sillä jos täysin samankokoista allasta (ja samanlaista tasomateriaalia) ei löydy, niin sekä keittiön kaikki tasot että allas täytyy uusia. Minusta esitteiden tiedot Silgranit-altaasta ovat harhaanjohtavia, näkyviin pitäisi panna selvästi myös altaan lyhyt käyttöikä eheänä ja kuopattomana.

    VastaaPoista