tiistai 17. joulukuuta 2013

Keittiösuunnittelmia ja nykyistä keittiötä

Kävimme Keittiömaailmassa kuulemassa tarjouksen ja tutustumassa heidän tekemään keittiösuunnitelmaan. Hieman muokkaamalla suunnitelmasta tuli käytännöllinen ja keittiössä olisi hyvin tilaa useammallekin kokille. Ovimalliksi valitsimme AlaCarten puolihimmeän valkoisen, vetimettömän oven. Yläkaappien ovet saa rungossa olevalla uralla, jolloin ovissa ei ole ollenkaan vedintä. Laatikostoihin tulee valkoiseksi maalattu alumiininen vedinura.

Keittiöstä tulisi hyvin samantyylinen kuin nykyinen keittiömme. Tavallaan se on hyvä asia, koska nykyinen keittiömme on suurelta osin toimiva, vaikkakin hieman pieni. Toisaalta siinä ei ole niin paljoa uutuudenviehätystä. Tässä hieman nykyisestä keittiöstämme.
Mikä nykyisessä ei toimi: 
 • Jääkaapin ja hellan välinen tila on pieni. Siinä sijaitsee kahvin- ja vedenkeittimet ja tasoa käytetään laskutasona jääkaappiin ja sieltä pois suuntautuvalle ruokaliikenteelle. Tasolla tehdään myös voikkareita, vaikka tila on siihen liian pieni. Ylimmässä laatikossa on leikkuulauta.


 • Astiakaappi on vain 50cm leveä. Sinne ei mahdu paistinpannut kunnolla kuivumaan, eikä paljon muutakaan. Tiskit joutuu kasaamaan osittain päällekäin, jolloin puoli kaappia tulee kerralla alas sitä tyhjennettäessä.


 • Jätelajittelu on vesipisteen alla olevassa laatikossa. Ovilevy on korkea, jolloin lapsille ja vähänkään lyhyemmille aikuisille sinne on hankala tyhjentää lautasia yms. Pääsy roskikselle on myös usein blokattu ruokaa laittaessa, tiskatessa tai astianpesukonetta tyhjennettäessä.


 • Vetimet ja etenkin ovi niiden alta on hankala puhdistaa ja pyyhkimistä on paljon. Vetimissä on myös terävät kulmat, joten kovin vauhdikkaasti rätin kanssa ei uskalla heilua. Ulkonäöllisesti kyllä pidän vetimistä. 

 • Mikron viereen mahtuu keräämään kaikenlaista pikkukamaa ja mikro liikkuu avattaessa ja puhdistettaessa. Sen alle myös kertyy likaa ja on hankala puhdistaa. Mikro on myös melko korkealla lapsille.

Näihin epäkohtiin on uudessa keittiössä kiinnitetty huomiota. Meillä kuitenkin laitetaan päivittäin ruokaa ja keittiön toimivuus ja helppo puhtaanapito on tärkeää.

Uudessa keittiössä jääkaapin ja hellan välissä olisi 40-senttisen sijaan 60cm leveä laatikosto ja ennen ja jälkeen vesipisteen olisi 50-senttiset laatikostot. Saarekkeesta tulisi samankokoinen, mutta 25cm syvempi, jolloin sen ääressä pystyy syömään esimerkiksi välipalaa. Saareke olisi myös sijoiteltuna eri päin, pitkittäin vesipisteseinää vastapäätä. 

Astiakaappi olisi 80cm leveä, jolloin kuivatustilaa löytyy ja laiskuus kaapin tyhjentämiselle ei voi olla syy jättää tiskaaminen välistä. Jätelajittelu olisi astetta korkeammalla, vesipisteen vieressä, jolloin lautasen tyhjentäminen, huuhtelu ja koneeseen laitto onnistuisi yhdellä kiertoliikkeellä.

Astiapesukone ja  mikro tulisivat integroituina korkeaan kaappiin. Laskutila jää pois, mutta mikron saa hyvälle korkeudelle ja päivittäin tyhjennettävän astianpesukoneen myös selkäystävällisemmälle korkeudelle.

Keskiviikkona menemme tutustumaan Domuksen suunnittelmiin. Odotan näitä mielenkiinnolla, sillä siellä on todennäköisesti suunniteltu niemeke-ratkaisu. Uutuudenviehätyksen lisäksi keittiöstä tulisi avarampi kuin saarekkeen kanssa. Käytännöllisyydellä on kuitenkin merkittävä vaikutus. 

6 kommenttia:

 1. Hei! Uusi lukija ilmoittautuu. Meillä tehdään asunnon perinpohjaista remonttia, mutta ajatukset pyörii hyvin paljon samoissa asioissa omaa taloa rakentavien kanssa. Esim. keittiö tuottaa meille tällä hetkellä eniten harmaita hiuksia, koska se on hankalan muotoinen lähellä olevan takan ja tilaa vievien hormien ja tukipalkkien vuoksi... Teiltä saa hyviä vinkkejä :)

  VastaaPoista
 2. Mukava olla avuksi! Me taidamme nyt kuitenkin päätyä sijoittamaan kylmälaitteet takan lähelle. Keittiösuunnittelijan mukaan se ei haittaa, kunhan eivät ole kiinni takassa ja turvaetäisyydet riittävät. Kyllähän noiden pitäisi olla hyvin eristettyjä. Takan ollessa päällä ei ehkä kannata puhdistaa jääkaappia tai muuten pitää ovea pitkään auki. Kirjoittelen pian uusista suunnitelmista lisää.

  Vaikka remontoinnin ajatellaan olevan haastavampaa kuin uudiskohteen tekemisen, niin toisaalta pitäisin välillä helpottavanakin, että tietyt asiat olisi annettuina ja niiden puitteissa pitäisi toimia. Ratkaisuista voi näin tulla upean persoonallisia, joita ei muuten olisi edes ajatellut. Liika valintojen määrä tekee ratkaisujen päättämisestä välillä todella vaikeaa!

  Tsemppiä remonttiin! Lopputuloksesta tulee varmasti hieno!:)

  VastaaPoista
 3. Kiitos tsempeistä! Sellainen vielä jätelajittelusta tuli mieleen, että bongasin eräässä blogissa, että he olivat asentaneet sähköllä toimivat liukusysteemit jätekaappiin. Näin ei tarvitse tahmatassuilla vetimiin tarttua ja kaapin ovi menee myöskin itsestään sisään sitä vähän tönäisemällä. Tämän aiomme ehdottomasti itse toteuttaa. Kunpa osaisimme vielä päättää, tuleeko meille saareke vai isompi ruokapöytä... Kumpikin ei valitettavasti mahdu asuntoomme :(

  VastaaPoista
 4. Kuullostaapa kiinnostavalta systeemiltä! Varsinkin, kun vetimetöntä oveä ei saa vetäistyä pikkurillin kulmalla auki. Täytyy kysyä keittiöliikkeistä tuosta.
  Onko teillä keittiössä muuten riittävästi lasku- ja säilytystilaa? Siinä tapauksessa ottaisin isomman ruokapöydän. Mä haaveilen siitä, että kaikki tarjoiluastiat mahtuisi ruokailijoiden kanssa pöytään. Tämänhetkinen 4hlön ruokapöytä on auttamattoman pieni.

  VastaaPoista
 5. Alla linkki, jossa sähköllä toimivaan jätesysteemiin törmäsin:
  http://visionswishes.blogspot.fi/2013/12/keittio-vol-3-sailytys.html
  Tällä hetkellä näyttää, että meille tulee niemeke, eikä ruokapöytää ollenkaan. Niemekkeeseen tulee sitten tarpeeksi laskutilaa ja tilaa myös ruokailijoille. Aiomme toteuttaa "juhlaruokailun" jonkinlaisen taitettavan /siirrettävän /ei-pysyvän ruokapöydän muodossa :)

  VastaaPoista
 6. Kiitos linkistä! Ruokailuniemeke on varmasti toimiva. Mekin olemme nyt lyöneet niemekekeittiön lukkoon. Enää se toimittaja puuttuu. Niin ja talo, mihin keittiö rakennetaan! :D

  VastaaPoista