keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Lammin sisustusilta

Saimme Lammilta kutsun Talotalossa järjestettyyn rakentajien sisustusiltaan 27.11. Isovanhemmat tulivat vahtimaan poikia ja saimme viettää kahdenkeskisen illan taloasioiden parissa.

Tilaisuudessa oli tarjolla viiniä ja pientä iltapalaa kokin valmistamana sekä lyhyitä luentoja ja puheenvuoroja keittiöistä, pintamateriaaleista ja kiukaista. Me ehdimme kuunnella vain keittiöitä koskevat luennot, sillä loppuaika meni talopaketin hinnasta neuvoteltaessa. Hyvin käytettyä aikaa joka tapauksessa!

Tämän hetken trendinä keittiöissä on epäsymmetrisesti sijoitetut avohyllyt. Meillä jää tämä trendi toteuttamatta, sillä avohyllyistä saa olla jatkuvasti pyyhkimässä pölyjä. Pyyhittävää keittiössä riittää muutenkin. Keittiön toiminnallisuuden parantamiseksi vinkattiin tiskikoneen sijoittamista ergonomisemmalle korkeudelle sekä jäteastian sijoittamista altaan viereen alapuolen sijasta. Nämä meilläkin varmaan toteutetaan. 

Esittelypisteessä oli myös esillä pöydästä nouseva liesituuletin, jollaista en ole ennen nähnyt. Kätevä etenkin saarekekeittopisteissä, joissa roikkuvat liesituulettimet ovat usein tiellä. Itse haluan säästää saarekkeen tarjoilu- ja leivontakäyttöä varten, joten liesi sijoitetaan seinää vasten. Saarekeittiöön kyllä harkitsisin ehdottomasti tätäkin. 

Liesituuletin T-9209-S Savo Kuva: www.koti-in.fi


Tilaisuuden mielenkiintoisimman luennon piti Jaani Vaahtera keittiösuunnittelusta. Nykyaikainen keittiö on syntynyt 1926-luvulla Saksassa, kun koteihin haettiin samaa tehokkuutta kuin tehtaissa. Nämä keittiöt eivät kuitenkaan ole niin kodikkaita kuin aiemmin Suomessa rakennetut pirttien tupakeittiöt, jotka olivat sosiaalisen kanssakäymisen keskuksia.

Suunnittelussa tulisikin huomioida tilan tarkoitus - haetaanko käytännöllistä keittiötä vai yhdessäolon keidasta. Keittiötä ei myöskään tulisi suunnitella vallitsevien normien mukaisesti, vaan kuunnella omia tarpeita. Harvoin pääsee täysin vaikuttamaan tiloihin, joissa suurimman osan ajastaan viettää.

Vaahtera toi myös esille, että liian usein keittiön ja olohuoneen välille tehdään keinotekoinen jakaja - pitää tietää missä tilassa on, vaikka kaikki voisi olla yhtenäistä tilaa. Lisäksi nykyajan saarekekeittiöissä säilytystila menee ihmisen edelle. Keittiössä pitää olla tilaa myös varpaille ja oleskelulle. "Elämä etusijalle - tavarat taustalle" kannusti Vaahtera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti