tiistai 3. joulukuuta 2013

Talotoimittajien kilpailutus ja valinta

Emme halunneet lyödä talotoimittajaa lukkoon vielä arkkitehtisuunnitteluvaiheessa, vaan halusimme kilpailuttaa toimijat luonnosten pohjalta. Lokakuun puolivälissä saimme arkkitehdiltä L2-luonnokset, joiden perusteella talotoimittajien oli mahdollista laskea meille riittävän tarkat tarjoukset.

Tarjouspyynnön sisältö
Lähetimme tarjouspyynnön 10 kivitalotoimittajalle ja 3 puutalotoimittajalle vertailun vuoksi. Halusimme tietää, kuinka paljon kalliimmaksi kivitalo tulee ja jos tarjoukset olisivat menneet paljon yli budjetin, puutalokin olisi ollut ihan hyvä vaihtoehto. Pyysimme tarjouksen vesikattovalmiiksi, sisältäen perustukset, ikkunat ja ovet sekä sisäseinät ja -portaat.

Saadut vastaukset
Saimme Lujalta ja Rudukselta tarjouksen pelkistä kivistä ja ontelolaatoista. Rudus ei muuta tarjoakaan ja Luja ohjasi yhteistyökumppanin luo loppujen materiaalien ja pystytyksen osalta. Ruduksen tarjous oli ensimmäisiä saapuneita, Lujan taas viimeisiä ja asennustarjousta emme jääneet enää odottamaan, koska sen saaminen olisi mennyt yli kuukauden päähän tarjouspyyntömme deadlinesta. Kolmannelta pelkkien kivien toimittajalta, HB:lta emme koskaan saaneet tarjousta, vaikka joku sieltä tarkennuksia soittelikin. Lujan ja Ruduksen kivipaketit olivat hinnaltaan hyvin lähellä toisiaan ja varmasti hyviä vaihtoehtoja omatoimirakentajalle, joka osaa koota muut tarvittavat osat eri toimijoilta.

Tarjous jäi saamatta myös Jämerältä. Jämerän myyjä soitti tarjousajan puitteissa, mutta puhelun jälkeen olin lähinnä hämmentynyt. Myyjä keskittyi huomauttelemaan asioista, mitkä eivät kilpailijoiden tarjouksiin sisälly. Myyjä myös antoi ymmärtää, että kuvillamme ei heidän ratkaisu onnistu, mutta lupasi selvittää asiaa. Jämerän asiakkaat yleensä ottavat heiltä kaiken suunnittelusta lähtien. Myyjästä ei enää kuulunut, mutta tällä viikolla Jämerän rautakauppajälleenmyyjä soitti keväällä jätetyn yhteydenottopyynnön myötä, auttamatta liian myöhässä. Tämä oli asiallisempi puhelu ja selvisi, että vesikattovalmiita kohteita Jämerä toteuttaa vain omalla suunnittelulla, muihin tarjotaan pelkät kivet. 

Puutaloista saimme tarjouksen vain Lapplilta. Jukkatalolta ja Dekotalolta ei kuulunut mitään, vaikka lähetimme tarjouspyynnön Omakotimessuilla käymämme keskustelun pohjalta. Messuilla molemmat arvioivat kuvamme toteutuskelpoisiksi. Lapplin tarjous oli hyvä ja kattava. Hyvin olisimme voineet heidän kanssaan yhteistyötä tehdä, mikäli puutaloon olisimme päätyneet. Rapattuna kustannuseroa tulisi kuitenkin ainoastaan noin 25000 euroa, jota pidimme kohtuullisena summana kivitalosta maksaa. Puuverhoiltuna eroa olisi tullut jo reippaammin. Rappaus on kallista, mutta eipähän tarvitse 5-10 vuoden välein heilua telineiden kanssa maalaamassa.

Kivitaloista saimme vertailukelpoiset tarjoukset Lammilta, Lakalta, Passiivikivitaloilta, Rock kivitaloilta sekä Bassolla ja Bau-kivitaloilta. Basso ja Bau tarjosivat kokonaispakettia, johon sisältyi myös asennus, muilla asennustarjoukset saatiin erillisinä ja sopimus tehtäisiin suoraan asentajan kanssa. Bassolta saimme hyvää palvelua, mutta lopulta kokonaisuus oli sen verran kalliimpi, että emme yhdestä sopimuskumppanista halunneet maksaa niin paljoa lisähintaa. Sama Baulla, joka oli vielä kalliimpi. Molemmilla myös materiaalina roilotettava Leca-harkko, josta lisävaivaa LVIS-toteutuksessa. Rockilta odotimme haastajana kovaa tarjousta, mutta se oli keskitasoa. Uutena ja pienenä toimijana myös luotettavuus mietityttää.

Finalistit
Kolmen kärki muodostui Lammista, Lakasta ja Passiivikivitaloista. Lammin ja Lakan välillä ei merkittäviä hintaeroja ollut. Lammin tunnettavuus ja täysbetoninen, mittatarkka kivi veti voiton Lammin suuntaan näiden kahden välillä. Lopullisen päätöksen teimme siis Lammin ja Passiivikivitalojen välillä. Saimme Passiivikivitaloilta erittäin houkuttelevan tarjouksen ja asentaja olisi löytynyt tontin naapurista. Plussaa myös energiatehokkuudesta. Mikäli osallistuisimme itse pystytykseen, olisi passiivitalo erittäin hyvä vaihtoehto. Koska olemme ensimmäistä kertaa asialla, päädyimme kuitenkin ottamaan varman päälle ja valitsimme turvallisen ratkaisun tunnetulta toimijalta, vaikka se ei energiatehokkuudeltaan ole samassa luokassa Passiivikivitalojen kanssa. Kävimme myös tutustumassa muutamaan asentajaan työmaalla ja jälki näyti erittäin hyvälle.

Näillä valinnoilla olemme taas lähempänä sitä, että kaikki menee rakennusprojektin osalta nappiin! Materiaaleista on tehty sopimus, mutta lopullisen asentajavalinnan teemme, kun rakennesuunnittelu valmistuu ja saamme samansisältöiset tarjoukset asentajilta, näillä näkymin tammi-helmikuussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti